Der zinātPavāru leksika

Pēc alfabēta
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
A la A la
À la -  pēc kaut kā parauga; kāda gaumē (piem., à la meunière = dzirnavnieces gaumē)  
Agars, agaragars Agars, agaragars
 - dabiska želējoša viela, ko iegūst no jūras aļģēm un ko izmanot galertu, saldēdienu un saldumu gatavošanā želatīna vietā.
Aioli Aioli
 - pikanta, majonēzei līdzīga mērce ar ķiplokiem. Pasniedz pie zupām, dārzeņu un vārītu zivju ēdieniem.
Al dente Al dente
 - (itāļu), stingrs "uz zoba" (piem., vārīti dārzeņi, spageti).
Anšovi Anšovi
 - sīkas, siļķveidīgo kārtas zivis. Īstie anšovi dzīvo Vidusjūrā. Lielākoties tiek izmantoti konservēšanai.
Antipasti Antipasti
 - nelielas, aukstas uzkodas, Itālijā tās pasniedz uz liela šķīvja.
Antrekots Antrekots
(entrecote - franču) - liellopu gaļas starpribu gabals, arī tā cepetis.
Aperatīvs Aperatīvs
 - alkoholisks dzēriens apetītes veicināšanai, kas tiek pasniegts pirms maltītes.
Arančīni (arancini) Arančīni (arancini)
- pildītas rīsu bumbiņas.
Artišoks Artišoks
- daudzgadīgs kurvjziežu dzimtas lakstaugs. Tā dabiskais izplatības areāls ir Dienvideiropa un Tuvie Austrumi.Tiek lietots kā garšaugs un ārstniecības augs. Lai to pagatavotu, vispirms ar šķērēm apgriež zvīņu asos galiņus un noīsina kātu, atstājot to 2–3 cm garu, – arī tas ir ēdams un garšīgs. Jaunākus artišokus vāra vai tvaicē veselus un ēd, lobot pa lapiņai un mērcējot tās...
Asinsdesa Asinsdesa
Putraimu desa jeb melnā desa - kautķermeņa  asinis tiek sajauktas ar vārītiem miežu putraimiem, ja vēlas, ar sīpoliem un/vai speķa gabaliņiem, garšvielām un sapilda cūku zarnās. Tad novāra, lai asinis sarecētu. Pirms ēšanas tās cep cepeškrāsnī vai pannā. Anglijā, saukts par melno pudiņu, tas ir tradicionāls brokastu ēdiens.
Aspiks Aspiks
 - ar aspika pulveri vai želatīnu iebizināts šķidrums (želeja), buljona želeja vai želejas ēdiens, kas pagatavots no gaļas, zivīm vai vēžveidīgajiem.
Atmatenes Atmatenes
- šampinjoni (lat. agaricus). Ēdama augstvērtīga sēne ar iesārtām, vēlāk brūnām lapiņām cepurītes apakšpusē un gredzenotu kātiņu. Kultivēta vairāk kā 70 valstīs, tā ir viena no populārākajām un biežāk izmantotajām sēnēm pasaulē.

Kalendārs

Ir 2017. gada 24. novembrī 20:28
Vārda dienas svin Velta, Velda

Partneri

Atrodi mūs Facebook