Der zinātPavāru leksika

Pēc alfabēta
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
Sabajons Sabajons
 – franču nosaukums itāļu desertam zabaglione. Viegls deserts, kas gatavots no putotām olām, cukura un baltvīna (sausā, saldā, stiprinātā vai par portvīna) – sastāvdaļām tiek pārliets pāri verdošs ūdens (nemaisot), lai olas sabiezē. Sabajons var apzīmēt arī putotu nesaldinātu mērci, kas parasti ir gatavota ar šampanieti un tiek izmantota zivju ēdieniem.
Safrāns Safrāns
- visdārgākā garšviela pasaulē, to iegūst no īpašas šķirnes krokusu ziedu drīksnas (no 80 000 ziedu var iegūt 1kg safrāna). PIevieno zivju, putnu gaļas un rīsu ēdieniem, arī mērcēm.
Saharīns Saharīns
- ķīmiski sintezēts organisks savienojums, 400-500 reižu saldāks par cukuru, izmanto par cukura aizstājēju.
Salamandra grils Salamandra grils
 - grils ceptu ēdienu virsmas apbrūnināšanai ar jaudas regulēšanu, visbiežāk izmanto restorānos.
Šalotes  Šalotes
- sīpolu šķirne ar bagātīgu, maigam ķiplokam raksturīgu garšu. Klasiski tiek izmantoti franču virtuvē. Šalotes sīpolu garša ir maigāka un saldāka kā citiem sīpoliem, taču ēdienam piešķir daudz spēcīgāku garšu.
Salsa Salsa
  - spāņu cilmes apzīmējums mērcei. Parasti ar to tiek saprasta asa mērce, kuras pamatā ir tomāti, un kas ir tipiska meksikāņu virtuvei.
Salvija Salvija
- neliels cers ar iegarenām, pelēkzaļām, ļoti aromātiskām lapiņām. Piemīt viegli rūgtens aromāts, kas atgādina kamparu. Pievieno zutim, gaļas, medījumu un putnu gaļas ēdieniem.
Sambal Sambal
- indonēziešu garšvielu maisījums, ko izmanto mēču, dārzeņu un rīsu ēdienu pagatavošanā.
Šarlote Šarlote
 - deserts, kas sastāv no vārītā krēma, saldējuma, augļiem u.tml., ko liek starp biskvīta kārtām vai satin ruletē.
Šatobriāns Šatobriāns
- sārti ceptas, divkārt biezas liellopu šķiņķa, gurna gabala šķēles.
Sauce vinaigrette  Sauce vinaigrette
(franču) - etiķas un eļļas mērce, salātu mērce.
Sauteuse Sauteuse
(franču) - cepamā panna ar zemu malu.
Scampi Scampi
(itāļu) - mazi jūras vēzīšī, kuru astītes izmanto cepšanai, vārīšanai vai vārīšanai taukos.
Scones Scones
(angļu)  - kviešu, miežu plāceņi, pasniedz tikko ceptus ar sviestu pie kafijas, tējas vai zupas.
Sendvičs Sendvičs
(sandwich - angļu) - sviestmaize, kas sastāv no 2 apziestām un kopā saliktām maizes šķēlēm un uzgriežāmajiem starp tām.
Šifonāde Šifonāde
 - gatavošanas tehnika, kurā zaļumi, garšaugu lapas (piem., spināti vai baziliks) vai dārzeņi tiek sagriezti tievās, garās strēmelītēs.
Skamorca(scamorza) Skamorca(scamorza)
- viegli kūpināts siers, kurš ir līdzīgs mocarella sieram. Pagatavošanas rezultātā tas iegūst līdzīgu formu bumbierim.
Sorbets Sorbets
-  saldējuma radinieks: sasaldēta sula vai kāds cits saldināts dzēriens.
Spageti(spaghetti) Spageti(spaghetti)
 - Tievi, gari makaroni.
Sparģeļi Sparģeļi
- (Asparagus officinalis) ir daudzgadīgs asparāgu dzimtas augs, kura jauno dzimumu galotnes agrā pavasarī tiek izmantotas uzturā. Tie ir veselīgi, jo satur daudz antioksidantu un garšīgi- ar maigu, tomēr specifisku aromātu.
Sterlete Sterlete
- zivju klases storveidīgo kārtas storu dzimtas suga (Acipenser ruthenus), līdz 16 kilogramiem smaga saldūdens zivs ar vērtīgu gaļu.
Strogaņina Strogaņina
– iecienītākais Sibīrijas mednieku un zvejnieku ēdiens. Sasaldētu zivi ar naža palīdzību griež plānās šķēlītēs, kas veidojas kā skaidas (no tā arī nosaukums), pēc tam jēlu sagatavo ar sīpoliem un etiķi.

Kalendārs

Ir 2017. gada 15. decembrī 11:51
Vārda dienas svin Jana, Johanna, Hanna

Partneri

Atrodi mūs Facebook