JaunumiMāris Jansons: ”Katra iespēja kaut kur doties ir vērtīga!”

Māris Jansons: ”Katra iespēja kaut kur doties ir vērtīga!”

Janvāra beigās viens no biedrības „Pavāru klubs” sākotnējiem dibinātajiem, „Bibliotēkas Nr.1” šefpavārs Māris Jansons, kopā ar savu kolēģi – šefpavāru Lauri Aleksejevu no restorāna „36. Līnija” sadarbības veicināšanas vizītē devās uz Maskavu.
Brauciena mērķis bija prestižajā un multifunkcionālajā restorānā „Ragout” iepazīstināt interesentus ar uzņēmuma „Oscar’s Fish” produkciju un demonstrēt labākos veidus, kā to pagatavot. Taču, kā atzīst pats Māris, šādi braucieni nekad nav vienvirziena informācijas atdeve – ikreiz arī pašam ir iespēja uzzināt un iemācīties ko jaunu.
„Ragout” ir neparasts restorāns, pavāru skola, semināru centrs, kafejnīca un kvalitatīvu produktu veikals vienuviet, kur šoreiz bija pulcējušies apmēram 30 Maskavas šefpavāri un restorānu pārstāvji, lai uzzinātu par uzņēmuma „Oscar’s Fish” produkciju – Islandes jēru, jūras veltēm (omāriem, garnelēm) un zivīm (pikšām, mencām u.c.).
Tā kā M.Jansons ar šiem produktiem pats strādā jau apmēram piecus gadus, ir pat viesojies ražošanas vietā Islandē, tad pārliecināt par produktu kvalitāti un uzņēmuma profesionālitāti Mārim nebija grūti. Tiesa gan, nācās pacīnīties ar iesīkstējušiem stereotipiem par to, ka restorānos nevajadzētu izmantot saldētu gaļu un zivis. „Ne vienmēr saldēts produkts uzreiz ir slikts,” skaidro Māris, „drīzāk citreiz derētu aizdomāties, cik svaiga var būt tā „svaigā” zivs, kas pāris dienas ir ceļojusi no Francijas, un pēc tam varbūt vēl pastāvējusi… Taču, ja zivs, uzreiz pēc noķeršanas, ar šokfrīzera palīdzību ir sasaldēta, tad es to saņemu tādā stāvoklī, kas ir daudz tuvāks „svaigai zivij”, nevis tad, ja tā trīs dienas kaut kur jau būtu pastāvējusi „svaiga”. Varēja just, ka daudziem no klātesošajiem šāds viedoklis ir jaunums, taču pēc maltītes nogaršošanas, arī skeptiskākie pārsteigti secināja, ka garša tiešām nav sabojāta.”

Tieši saistībā ar zivju atsaldēšanu arī pats Māris Maskavā viesojoties uzzināja ko jaunu – kādā vakarā „Oscar’s Fish” dibinātājs Oskars Thors Karlssons, kurš pats arī bija Maskavā kopā ar šefpavāriem, pastāstīja, kāpēc zivis ir jāatsaldē ūdenī. Tam, protams, izskaidrojums ir rodams visvienkāršākajā un vissarežģītākajā fizikā – izrādās, saldēta zivs, atrodoties ūdenī, ir tādā kā bezsvara stāvoklī, līdz ar to, uz saldēto zivi neiedarbojas gravitācija, kas parasti no produkta „izspiež” ārā tur esošo šķidrumu. Tātad, lai zivs un arī gaļa pēc iespējas vairāk saglabātu savu dabīgo sastāvu, tā ir jāatsaldē remdenā ūdenī, apmēram pusstundas-stundas ilgā laika periodā. Māris smejas: „Es zināju, ka zivis labāk atsaldēt ūdenī, bet, 15 gadus strādājot par pavāru, nekad neiedomājos, ka tam ir kāds sakars ar gravitāciju!”

It kā jau nekas liels – pāris dienu izbrauciens uz kaimiņzemi, bet par ieguvējiem kļuva visi iesaistītie : „Oscar’s Fish” jau ir saņēmuši pirmo pasūtījumu no grandiozās Maskavas viesnīcas „Metropole”; Latvijas šefpavāri ir ne tikai nodibinājuši jaunas pazīšanās, bet uzzinājuši arī ko jaunu fizikas lauciņā, turpretī Krievijas šefpavāri ir atbrīvoti no viena stereotipa un iepazīstināti ar kvalitatīvu gaļas un zivju produkciju. Šo iemeslu dēļ nav brīnums, ka Māris Jansons ar prieku paziņo, ka aprīlī kopā ar „Oscar’s Fish” atkal dosies uz Maskavu. Gaidīsim, ko jaunu viņš uzzinās šoreiz!

Titulfoto: Aivars Mackevičs, BalticTravelnews.com
Foto: no M.Jansona personīgā arhīva

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 25. aprīlis 11:11
Vārda dienas svin Līksma, Bārbala

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb