JaunumiIzstāde Balttour2014 ir noslēgusies!

Izstāde Balttour2014 ir noslēgusies!

No 7.līdz 9. Februārim starptautiskajā izstāžu centrā „Ķīpsala” norisinājās jau  21. starptautiskā tūrisma izstāde-gadatirgus "Balttour 2014". Šogad izstādē īpaša vieta bija arī „Pavāru klubam”, kurš ne tikai prezentēja latvisko garšu, bet ļāva izstādes apmeklētājiem iepazīt labākos Latvijas šefpavāriem darbībā.

Jau tūrisma izstādes – gadatirgus atklāšanas pasākumā, ceturtdien, 8.februārī, tieši „Pavāru klubs” bija tas, kas prezentēja Latviju blakus Baltkrievu dziesmām, dejām un tradicionālajām bliņām, kas tika ceptas pasākuma laikā turpat uz vietas „Avalon” hotelī. Desmit vadošie Latvijas šefpavāri par godu atklāšanas pasākumam bija sadalījušies piecos pāros – četri no tiem pārstāvēja Latvijas novadus un viens – galvaspilsētu Rīgu.

Kā atklāja „Pavāru kluba” valdes loceklis un viens no pasākuma dalībniekiem, Artūrs Freibergs, tad sadalījums pa Latvijas teritorijām nenotika nejauši – katrs šefpavārs pārstāvēja sev pazīstamāko novadu un gatavoja tradicionālas uzkodas, kas raksturīgas tieši šim Latvijas apgabalam. Piemēram, 3 pavāru restorāna "Tam labam būs augt" šefpavārs Juris Dukaļskis kopā ar „3 Nažu” šefpavāru Artūru Taškānu gatavoja uzkodas ar rupjmaizi, tādējādi popularizējot Latgales pusi, turpretī „Bibliotēkas” šefpavārs Māris Jansons, kopā ar „Kaļķu vārtu” šefpavāru Raimondu Zommeru pārstāvēja Kurzemi, un visiem deva nobaudīt uzkodas ar nēģi. Galvaspilsēta Rīga, protams, saldi izcēlās citu starpā, jo restorāna „Elements” šefpavāre Svetlana Riškova, kopā ar konditori un „Kūkotavas” ražošanas daļas vadītāju Maiju Kairi visus cienāja ar burvīgiem desertiņiem, par kuru pamatu tika izmantoti smiltsērkšķi.  Prezentācijas galda noformējumā „Pavāru Klubs” īpašu uzmanību bija vērsis uz zvejniecību un šobrīd sasāpējušos problēmu par iespējamo kūpinājumu aizliegšanu, kas ļoti spēcīgi ietekmētu Latvijas tradicionālo garšu.

 Tiesa gan, vai nu sanākušie tūrisma izstādes atklāšanas pasākuma apmeklētāji tiešām nav tik viegli pārsteidzami Latvijas novadu šķietamo dažādību vai arī vienkārši mūsu šefpavāru gatavotais spēj novērst domas no visa pārējā, bet skaidrs bija viens – interese par uzkodām pārliecinoši guva virsroku, atstājot tūrisma iespējamos galamērķus otrajā plānā.

Apmeklētāju neviltotā interese tieši par „ēdamajām prezentācijām” bija novērojama visas trīs izstādes dienas, kad dažādi šefpavāri „Pavāru kluba” stendā popularizēja latvisku virtuvi un restorānus, kuros viņi strādā, piedāvājot interesentiem nobaudīt dažādas uzkodas no tradicionālām sastāvdaļām. Raimonds Zommers, kurš izstādes otrajā dienā kopā ar šefpavāru Mārtiņu Sirmo cienāja apmeklētajus ar dažādām neparastām uzkodām, atzina, ka bija patīkami pārsteigts par to, cik plaši izstāde ir apmeklēta. Raimonds arī godīgi atklāja, ka nebija gatavojies tik lielai atsaucībai no apmeklētaju puses – plānoto 300 uzkodu vietā beigās sanāca izdalīt apmēram 800, pie tam vēl skrienot uz netālo veikalu pēc produktiem, jo visas sagatavotās uzkodas pazuda pirmajās minūtēs.

Arī nākamajā dienā šefpavārs Ingmārs Ladigs no restorāna „Ostas Skati” pārliecinājās, ka cilvēki uz ēšanu nav skubināmi – tiklīdz galdā parādījāš viņa gatavotās ceptās renģītes ar rupjmaizi un sarkano sīpolu ievarījumu, tā nākamajā brīdī tās jau visas bija pazudušas. Taču šefpavāri, protams, par to nebēdāja – atklāt cilvēkiem no jauna tradicionālās garšas mūsdienīgā restorānu virtuvē, ir viens no biedrības „Pavāru klubs” galvenajiem uzdevumiem.

"Balttour 2014" ir uzskatāms par lielāko gada tūrisma pasākumu, kas sniedz iespēju vairāk nekā 600 tūrisma uzņēmumiem parādīt savus produktus un pakalpojumus, bet apmeklētājiem ļauj uzzināt jaunos tūrisma maršrutus, par izdevīgām cenām iegādāties ceļojumus un produktus no visdažādākajām vietām, kā arī, protams, izbaudīt plašu kultūras programmu.

 

 

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 29. marts 06:43
Vārda dienas svin Aldonis, Agija

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb