JaunumiJauno pavāru konkursa otrais pusfināls
Triumfē titula "Latvijas 2015. gada pavārzellis" ieguvēja
Konkursus organizē Smiltenes tehnikums sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru (VISC), "Pavāru klubu", sociālajiem un citiem sadarbības partneriem. Konkursa žūrijā šoreiz darbojās: šefpavārs-vērtēšanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Zommers, kā arī pavāri-vērtēšans komisijas eksperti Ina Poliščenko un Viesturs Lasmanis.
Otrais pusfināls norisinājās Ventspils tehnikumā, un arī šeit bija pulcējušies 11 profesionālo mācību iestāžu audzēkņi. Savas prasmes un talantu šajā reizē vispārliecinošāk parādīja PIKC "Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikuma" audzēkne Kristiāna Šteinfelde, kura pagājušajā gada otrajā pusfinālā bija palikusi otrajā vietā. Šī gada laikā Kristiāna pavisam noteikti ir uzkrājusi pieredzi un sasniegumus, jo tieši viņa uzvarēja 2015. gada Latvijas pavārzeļļu konkursā.
Otrā pusfināla otrā vieta šoreiz pienācās SIA „RIMAN” Profesionālā vidusskolas „RIMAN” audzēknim – Valentīnam Goļašam, bet trešajā vietā – Viktorija Petričica no Jelgavas Amatu vidusskolas. Jāatgādina žūrijas priekšsēdētāja Raimonda Zommera teiktais pagājušajā gadā, ka vietu sadalījums pusfinālos vēl neko nenosaka par uzvarētajiem finālā, tāpēc no vietu sadalījuma izdarīt secinājumus ir vēl pāragri.
Melnajā kastē – lapu (kale) kāposts
Tāpat kā pirmajā pusfinālā, arī te visiem konkursantiem nācās tikt galā ar diviem uzdevumiem. Pirmais no tiem bija dzidrās buljonzupas ar pastu pagatavošana, kas īpašas grūtības nesagādāja. Otrais uzdevums, kā ierasts, bija pamatēdiena gatavošana. Šoreiz tā obligātās sastāvdaļas bija laša fileja un topinambūrs, turklāt ēdiena sastāvā kā minimums jāiekļauj viena cieti saturoša piedeva, viena mērce un vismaz divi dārzeņi.
Melnās kastes produkts, protams, atšķīrās un, ja Smiltenē tas bija lillā kāposts, tad šoreiz konkursantiem bija jāizdomā, kā integrēt kādā no ēdieniem lapu kāpostu, ko nereti dēvē arī par kale kāpostu. Tiesa gan, līdzīgi kā pirmajā pusfinālā, jaunie pavāri bija ļoti piesardzīgi arī savu recepšu mainīšanu, tāpēc pārsvarā melnās kastes produktu pievienoja savam ēdienam tīri dekoratīvi vai nu svaigā vai blanšētā veidā.
Katrs ēdiens bija jāgatavo divām porcijām un tie visi žūrijas vērtējumam tiek pasniegti vienlaicīgi. Tomēr tas vēl nav viss – tika pārbaudītas arī pavāru spēja komunicēt, jo 3 minūšu laikā ikvienam no dalībniekiem bija jāprezentē savs veikums žūrijas komisijai.
Laba pēcgarša!
Līdzīgi kā pēc pirmā pusfināla gandarījumu pauda žūrijas priekšsēdētājs Raimonds Zommers, arī pēc Ventspilī redzētā priecīga bija žūrijas eksperte un titula "Latvijas 2015. gada pavārs" ieguvēja Ina Poliščenko: "Acīmredzami līmenis aug ar katru gadu! Ja pagājušajā gadā mums vēl dažiem konkursantiem nācās atgādināt, piemēram, ka dārzeņus nedrīkst mizot virs miskastes, ka karote pēc izmantošanas uzreiz ir jānoskalo, nevis jāiemet izlietnē, tad šajā reizē tegnikas un sanitāro normu ievērošanas ziņā jau bija iestrādājusies kārtība. Tas liecina, ka secinājumi pēc katra konkursa tiek izdarīti un informācija tiek nodota tālāk. Protams, vienmēr vēl paliek jautājumi par ēdiena garšu un izskatu, bet arī šajā ziņā kvalitāte aug, tāpēc, mēs, žūrija, tiešām bijām priecīgi pēc konkursa."
"Restorānu Servisa skolas" pedagoģe un pavāru konkursa rīcības komisijas eksperte Gunta Stepanova atzina, ka šajā pusfinālā grūtības sagādāja iekļaušanās atvēlētajā laika limitā: "Par konkursa uzvarētājiem kļuva tie, kuri bija izvēlējušies vienkāršākus ēdienus. Vēlu veiksmi visiem finālistiem un, protams, liels paldies visiem konkursa atbalstītajiem!"
Atgādinām, ka konkursa fināls notiks 28. aprīlī Restorānu Servisa skolā. Lai uzvar labākais!