JaunumiKonkursa ”Baltijas kulinārais mantojums” uzvarētaji – LATVIJA!
Piektdien, jau ļoti agri no rīta rosību "Riga Food 2016" izstādē sāka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pavāru komandas, lai jau vakara svinīgajā ceremonijā tiktu godinātu pirmie Baltijas valstu kulinārijas konkursa laureāti.
"Baltijas kulinārais mantojums" ir pašu 3 valstu pavāru asociāciju organizēts konkurss, jo, kā atzīst Latvijas "Pavāru kluba" valdes priekšsēdētāja Svetlana Riškova – šādu konkursu vajadzēja jau sen. Likumsakarīgi, ka konkurss notiek tieši Latvijā, jo ģeogrāfiski tas sanāk visiem visizdevīgāk. Konkursa gaitā S. Riškova pauda lielu gandarījumu par konkursa organizatorisko pusi uz izteica lielu pateicību visiem "Pavāru kluba" biedriem, kas iesaistījās konkursa organizēšanā: "Esmu vienkārši laimīga, jo konkurss ir patiesi izdevies! Šodien mēs visi parādījām, ko nozīmē komandas darbs."
Arī konkursu žūrijas priekšsēdētājs Ulrihs Frēde (Ulrich Frehde, Zviedrija) slavēja konkursa labo organizētību, norādot, ka šāda augsta līmeņa konkurss ir labs mārketings gan valstij, gan vietējiem produktiem. Jāatzīmē, ka konkursa uzdevums bija pagatavot uzkodu no zandarta, pamatēdienu no trušagaļas un desertu, kurā izmantoti smiltsērķški. Frēde atzina, ka viņu pārsteigušas dažādas inovatības metodes trušagaļas gatavošanā un atzina, ka vājākais posms bijusi aukstā uzkoda, jo, lai pagatavotu ideālu zivi, ir daudz jāstrādā un jātrenējas.
9. septembra vakarā kultūras pilī "Ziemeļblāzma" ar īpašu ceļojošo stikla skulptūru tika apbalvota Latvijas pavāru komanda – kapteinis Viesturs Lasmanis, pavārs Dinārs Zvidriņš (attēlā), desertu pavāre Ina Poliščenko (attēlā centrā) un pavāra palīdze Kristiāna Šteinfelde (attēlā pirmā no labās puses). Konkursa otrajā vietā palika Igaunijas komanda, kuru sniegums tikai par mata tiesu atpalika no Latvijas komandas. Arī Frēde norādīja – Latvijas un Igaunijas komandas ir vienlīdz spēcīgas, taču Lietuvas pavāru attīstība pagaidām atpaliek, tāpēc cerams, ka šādi konkursi palīdzēs arī viņiem celt sava darba kultūru un profesionalitāti.
Konkursu vērtēja sertificēta WACS (The World Association of Chef’s Societies) žūrija: – Ulrihs Frēde (Ulrich Frehde, Zviedrija), visu 3 konkursu žūrijas priekšsēdētājs, šefpavārs ar 50 gadu darba pieredzi, WACS B kategorijas tiesnesis; Jākobs Magnusons (Jakob Magnússon, Islande), WACS menedžmenta direktors un B kategorijas tiesnesis; Daniels Aitons (Daniel Ayton, Lielbritānija), World Master Chefs Society pasaules viceprezidents, B kategorijas tiesnesis; Gerijs Filbijs (Gary Filbey, Lielbritānija) – World Master Chefs Society viceprezidents, A kategorijas tiesnesis; Fransiane Tartari (Franciane Tartari, Zviedrija) – Women WACS sertificēta konditorejas tiesnese, B kategorijas tiesnese.
"Pavāru kluba" valdes loceklis Māris Jansons atzinīgi vērtē faktu, ka šī patiešām ir profesionāla žūrija ar lielu pieredzi tieši vērtējot kulinārijas konkursus visā pasaulē: "Ir liela atšķirība, vai konkursa norisi vērtē vienkārši kāda restorāna šefpavārs, vai īpaši sagatavots un pieredzējis cilvēks."
"Pavāru klubs" izsaka lielu pateicību visiem konkursa sponsoriem un atbalstītājiem, kā arī aicina jau laikus gatavoties jaunos pavārzeļļus nākamā gada sacensībām!
Līga Sudare,
"Pavāru klubs"