JaunumiKonkursi Latvijas pavārs 2018 un Latvijas pavārzellis 2018 jau tuvu
No 5. – 8. septembrim starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā norisināsies Baltijas pārtikas nozares izstāde Riga Food.
Šogad izstādē piedalīsies vairāk nekā 700 dalībnieku no 37 valstīm. Dalībnieku vidū būs 322 Latvijas ražotāji un 160 Latvijas uzņēmumi, kas piedāvās ārvalstīs ražotu produkciju un pakalpojumus.
Savus piedāvājumus izstādē prezentēs arī ārvalstu firmas, kopskaitā ap 235. Daudzas no tām Latvijā būs pirmo reizi. Dalībnieku vidū sagaidāmi gan mazi, gan lieli uzņēmumi, kas meklē jaunus kontaktus un tirgus. Pirmo reizi izstādē piedalīsies firmas no Albānijas, Indonēzijas un Ķīnas. Pēc ilgāka laika atgriezušies pārstāvji no Armēnijas, Taizemes un Nīderlandes.
Paredzēts, ka izstādē būs 12 valstu nacionālie kopstendi, un pirmo reizi šādā formātā piedalīsies arī Krievijas pārstāvji ar vairāk nekā 18 dalībniekiem.
Riga Food izstādē jau par tradīciju ir kļuvuši Latvijas novadu stendi, kuros apmeklētāji varēs iepazīt, degustēt un apskatīt vairāk nekā 130 Latvijas mājražotāju piedāvājumus.
Katru gadu izstādē ir dažādi jaunumi, pārsteigumi un inovācijas piemēram, šogad varēs baudīt Latvijas Lauksaimniecības universitātes radīto jaunumu – slieku proteīnu.
Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad ir samērā daudz kafijas piedāvājumu. Pieteikušās ir 20 firmas.
Kā ik katru gadu Rīga Food ietvaros notiks virkne semināru, kā arī konkursi, tajā skaitā bārmeņiem un pavāriem. Pārtikas ražotāji sacentīsies medus un piena produktu kategorijās.
Septīto reizi notiks iepakojuma konkurss Nr. "1", to vērtēs starptautiska žūrija. Uzvarētāji brauks uz starptautisko izstādi Poznaņā, Polijā.
Izstādē piedalīsies mazie alus darītāji, kopskaitā 12.
7. septembrī notiks konkurss Latvijas pavārs 2018 un Latvijas pavārzellis 2018, kura laikā labākie aroda meistari mērosies spēkiem pāvārmākslā. Kā pastāstīja Pavāru kluba prezidente Svetlana Riškova:
"Šogad ir nedaudz pamainīts konkursa nolikumu. Jau vairākās pavāru kluba sapulcēs bija izteikti priekšlikumi, ka nepieciešams ieviest kaut ko jaunu un aizraujošu, lai būtu vairāk adrenalīna. Un tāpēc, mēs nolēmām apvienot divus konkursus vienā, pavārs un pāvārzellis tagad startēs kopā – 7.septembrī no 10:00 līdz 14:30.
Būs jauni boksi un jaunas virtuves no Electrolux.
Konkursanti strādās komandā. Mums ir seši boksi, bet pagaidām ir 5 dalībnieki (komandas).
Pēdējos pāris gadus redzam, ka mūsu industrijā trūkst darbinieku. Tas atspoguļojās arī konkursa dalībnieku pieteikumos. Saskaramies ar situāciju, ka pavāri grib piedalīties konkursā, bet nevar lielā darba apjoma dēļ.
Mēs nosūtījām kolēģiem Igaunijā mūsu konkursa nolikumu ar aicinājumu piedalīties. Izrādās, ka igauņiem ir identiska situācija ar pavārmeistariem, kā pie mums Latvijā. Ir ideja turpmāk veidot konkursu apvienojoties visām trim Baltijas valstīm.
Par uzdevumiem konkursantiem
Šogad mums ir melnā kaste uzkodām. Tur būs sešas sastāvdaļas. Noteikti sagaidāms pārsteigums. Ceru, ka cilvēkiem patiks, bet iespējams, ka būs arī daudz adrenalīna. Redzēsim ko neparastu un ar savu filozofiju.
Melno kasti visi dalībnieki saņems vienlaicīgi 10 minūtes pirms konkursa.
Tad tiks dots laiks uzrakstīt recepti, kuru nodod žūrijai. Pēc tam mainīt recepti nedrīkstēs.
Par pārējiem diviem ēdieniem – uzdevumu pamatēdienam un desertam konkursanti zinās jau iepriekš.
Priekš pamatēdiena paredzētas grūbas, mežacūkas fileja un brūklenes. Pēdējās divas sastāvdaļas ir no meža, tāpēc konkursanti ir aicināti radoši izpausties un rakstīt ne tikai receptes un pievienot fotogrāfijas, bet arī var iesniegt video un filozofisku stāstu.
Katru gadu arvien vairāk ir populāri ēdienus pasniegt papildinot tos ar stāstu- kāpēc es šos produktus izvēlējos, kāpēc tieši tāds produktu salikums, sezonalitāte un citi aspekti.
Mēs arī ejam laikam līdzi.
Desertu pagatavošanai šogad devām plašāku iespēju konkursantiem izpausties.
Apbalvošana notiks tajā pašā dienā 7. septembrī .
Šogad apbalvošanai mēs izvēlēsimies tikai vienu pavārzelli. Žūrija viņu vērtēs nevis pēc pagatavoto ēdienu garšām un vizuālā noformējuma, bet gan pēc tehnikas un sadarbības ar lielo pavāru.
Balvā pavārs saņems tradicionāli ceļojošo Reaton Zelta Pavārnīcu.
Pavārzellis saņems koka karoti. Tas ir kā simbols no koka uz zeltu. No vienkāršā un klasiku un eleganci.
Konkursantus vērtēs starptautiska žūrīja, kuras sastāvā būs eksperti no Somijas, Zviedrijas, Igaunijas, Lietuvas un pašmāju."
Būs interesanti!
Konkursa atbalstītāji: Reaton, BT1, Electolux, Prolux, Kiilto Clean, Restorāna servisa skola/Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikums,Gemoss, Farm Frites, Promo cash and carry, Augļu serviss, Bitfood, Cido, Jokado, Food Union, Spirits and wine,Vēl vairāk saules, Grand Poet hotel, Live Riga, Entresol, Līcīši, Vaidavas keramika, Kalve café.