JaunumiVērtēšana un prognozes – “Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2014”
Jau pavisam drīz tiks paziņoti „Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2014”. Lai ievadītu šī nozarei būtiskā notikuma sagaidīšanā, piedāvājam nelielu ieskatu topa vērtēšanas kritērijos un ekspertu prognozēs.
Ārvalstu eksperti vērtē Latvijas restorānus
“Ekselence 30 labāko restorānu Latvijā 2014” noskaidrošana šogad norit divās kārtās – vispirms restorānu nozares profesionāļi sastādīja savu individuālo labāko restorānu sarakstu un katru no restorāniem izvērtēja, piešķirot punktus.
Lai noskaidrotu, kuri restorāni šogad iekļūs „Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2014” sarakstā, darbu konkursa otrajā kārtā uzsākusi ārvalstu žūrija. Ārvalstu žūriju veido starptautiski atzīti restorānu profesionāļi, kuru uzdevums ir novērtēt Latvijas restorānu ēdienu un dzērienu kvalitāti, pievēršot uzmanību apkalpošanas kvalitātei un atmosfērai. Lai saglabātu objektivitāti, ārvalstu žūrijas vārdi tiks atklāti tikai projekta noslēgumā.
Restorāni savstarpēji netiek salīdzināti, bet izvērtēti individuāli, piešķirot punktus. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns no žūrijas var iegūt ir 200 punkti – 80 punktus restorāns var iegūt par ēdienu, 50 punktus par apkalpošanu, 40 punktus par dzērieniem un 30 punktus par atmosfēru restorānā.
Vadošie Latvijas šefpravāri prognozē labākos restorānus Latvijā
”Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2014” aptaujātie šefpavāri atzīst, ka Latvijā netrūkst labu restorānu, taču ir tādi, kas uz pārējo fona izceļas ar savu unikalitāti un kvalitāti. Kā reālākos kandidātus uz šī gada labākā restorāna titulu aptaujātie pavāri min ”Vincentu”, ”Bibliotēku No.1”, ”3 pavāru restorān”, kā arī ”Kaļķu vārtus”, taču žūrijas noteikto vietu sadalījumu ”Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2014” sarakstā uzzināsim novembra beigās.
”Vincents” noteikti pelnījis atrasties saraksta augšgalā kaut vai tādēļ, ka tas ir viens no pirmajiem augsta līmeņa restorāniem mūsdienu Latvijā,” stāsta restorāna ”Ostas skati” šefpavārs Ingmārs Ladigs, un piebilst, ka Rīgas restorānu karte šodien nav iedomājama arī bez tādām stabilām vērtībām kā ”Bibliotēka No. 1” un ”Kaļķu vārti”.
Pretēji Mārtiņam Rītiņam, kurš allaž bijis kritisks gan pret sevi, gan citiem amata brāļiem, restorāna ”36. līnija” šefpavārs Lauris Aleksejevs atzīst, ka ir sarežģīti izcelt konkrētus restorānus, jo katram restorānam ir savi plusi un mīnusi. ”Man patīk, ka tiek atvērti jauni restorāni ar skaidri saprotamu koncepciju” un kā spilgtākos jaunpienācējus viņš nosauc ”MUUSU” un ”Kolonāde. Mūsu stāsti…”.
Savukārt ”Kaļķu vārtu” virtuves šefs Raimonds Zommers ir lakonisks un tiešs — viņš kā labākos min ”International”, ”Vincentu” un ”Bibliotēku No.1”.