Pavāru leksika

Pēc alfabēta
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z | 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kabejavs Kabejavs

 – kaltēta menca, arī jūras līdaka, kas pirms pagatavošanas mērcēta ūdenī un sārmā

Kajennas pipari Kajennas pipari

 – gaiši sarkani, asi pipari, lieto maltā veidā kā garšvielu

Kanapē Kanapē

 – maza sviestmaize ar sieru, gaļu, zivi vai jūras veltēm, ko parasti pasniedz viesībās kā uzkodu

Kannelloni(cannellone) Kannelloni(cannellone)

 – itāļu makaroni. Resnas, pagaras caurules. Diametrs 30mm,  garums 100-150 mm.

Kaperi Kaperi

 – neliela krūmveidīga Vidusjūras reģiona auga ziedpumpuri. Tiek sagatavoti vītinot eļļas un sāls maisījumā, kā rezultātā kļūst tumšzaļi, zirņa lielumā ar sāļu, nedaudz rūgtenu garšu. Lieto sālītus vai konservētus etiķī vai eļļā.

Kornišoni Kornišoni

 – ļoti mazi, zaļi marinēti gurķīši.

Korintes Korintes

 – ļoti mazas, melnas bezsēklu rozīnes. Izmanto mērcēs un konditorejas izstrādājumos.

Koriandrs Koriandrs

 – viengadīgs čemurziežu dzimtas lakstaugs, kura zaļos lakstus un augļus izmanto kā garšvielu.

Kumīns Kumīns

 – romiešu ķimenes. Viengadīgs austrumu augs, kura brūnās, baltās un melnās sēkliņas bieži tiek sajauktas ar parastajām ķimenēm, taču šo ķimeņu garša ir rūgtenāka un dedzinošāka. Izmanto indiešu un meksikāņu ēdienos, pievieno gaļas sautējumiem, karijiem, marinētiem dārzeņiem.

Kurkuma Kurkuma

 – Austrmāzijas garšviela. Piešķir karijam tā dzelteno krāsu,

Konfits Konfits

(franču – confit) – vispārējs apzīmējums gatavošanas veidam, kad  ēdiens tiek iegremdēts karstā eļļā vai cukurūdenī. Cieši iepakots un noviets vēsā, tumšā vietā, šādi apstrādāts ēdiens var saglabāties vairākus mēnešus. Viens no vecākajiem ēdiena uzglabāšanas paņēmieniem. Mūsdienās bieži tiek lietotos pīles kājas, jēra u.c. gaļu pagatavošanai.

Kešjurieksti Kešjurieksti

 – Indijas rieksti; kešjukoka jeb rietuma anakardija augļi.

Kardamons Kardamons

 – krešu sugas sēklu garšviela no Austrumāzijas.

Karijs Karijs

1. Indiešu garšvielu maisījums; 2. Gaļas, zivju vai dārzeņu ēdiens ar daudzu garšvielu piedevu,

Kuvērs Kuvērs

 – galda klājums vienai personai: šķīvji, glāzes,ēšanas piederumi, salvete.

Krokete Krokete

 – ( no franču val.). Iegarens veltnītis no sakapātas gaļas vai dārzeņiem un citām sastāvdaļām.

Karpačo(carpaccio) Karpačo(carpaccio)

– ļoti plāni sagrieztas kāda produkta (tradicionāli – liellopu gaļas, bet iespējamas visdažādākās variācijas) šķēlītes, kas nedaudz marinētas vai apslacītas ar etiķi, eļļu vai kādu garšaugu mērci. Tiek pasniegts ar kaperiem, anšovu filejām, sīpoliem u.tml.

Kaponata Kaponata

 –  tipisks sicīliešu ēdiens –  dārzeņu sautējums, kura svarīgākā sastāvdaļa ir baklažāni. Tiek uzskatīts, ka tas ir arābu virtuves devums, jo arābi  Sicīlijā ieveda baklažānus.

Kinoja Kinoja

– pieder pie balandas sugas, to kultivē tās ēdamo sēklu dēļ, teorētiski tā neskaitās labība, bet gan lapu dārzenis un ir radniecīga biešu un spinātu sugām. Tās lapas ir arī ēdamas, tomēr to pieejamība tirdzniecībā ir ļoti limitēta. Inki, kuriem labība bija svēta, uzskatīja kinoju par „visu graudu māti”, un tieši inku imperators sēja pirmās […]

Karambols Karambols

– to sauc par „zvaigzni”, jo to sagriežot, šķēles atgādina piecstaru zvaigznes. Ēdams ir gan sulīgais pildījums, gan apvalks. Auglim ir salda garša un tas ir dzeltenā krāsā. Grillēts šis auglis ir lieliska piedeva saldējumam. Tas jāgrillē, kamēr paliek viegli brūns, lai karamelizējas dabiskais cukurs. Tomēr visiecienītākais augļa ēšanas veids ir svaigas šķēles kopā ar […]

Koknkilje(conchiglie) Koknkilje(conchiglie)

– itāliešu makaronu šķirne, kuri tiek viedoti gliemežvāku formā.

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 23. novembris 12:02
Vārda dienas svin Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb