Kabejavs
– kaltēta menca, arī jūras līdaka, kas pirms pagatavošanas mērcēta ūdenī un sārmā |
Kajennas pipari
– gaiši sarkani, asi pipari, lieto maltā veidā kā garšvielu |
Kanapē
– maza sviestmaize ar sieru, gaļu, zivi vai jūras veltēm, ko parasti pasniedz viesībās kā uzkodu |
Kannelloni(cannellone)
– itāļu makaroni. Resnas, pagaras caurules. Diametrs 30mm, garums 100-150 mm. |
Kaperi
– neliela krūmveidīga Vidusjūras reģiona auga ziedpumpuri. Tiek sagatavoti vītinot eļļas un sāls maisījumā, kā rezultātā kļūst tumšzaļi, zirņa lielumā ar sāļu, nedaudz rūgtenu garšu. Lieto sālītus vai konservētus etiķī vai eļļā. |
Kornišoni
– ļoti mazi, zaļi marinēti gurķīši. |
Korintes
– ļoti mazas, melnas bezsēklu rozīnes. Izmanto mērcēs un konditorejas izstrādājumos. |
Koriandrs
– viengadīgs čemurziežu dzimtas lakstaugs, kura zaļos lakstus un augļus izmanto kā garšvielu. |
Kumīns
– romiešu ķimenes. Viengadīgs austrumu augs, kura brūnās, baltās un melnās sēkliņas bieži tiek sajauktas ar parastajām ķimenēm, taču šo ķimeņu garša ir rūgtenāka un dedzinošāka. Izmanto indiešu un meksikāņu ēdienos, pievieno gaļas sautējumiem, karijiem, marinētiem dārzeņiem. |
Kurkuma
– Austrmāzijas garšviela. Piešķir karijam tā dzelteno krāsu, |
Konfits
(franču – confit) – vispārējs apzīmējums gatavošanas veidam, kad ēdiens tiek iegremdēts karstā eļļā vai cukurūdenī. Cieši iepakots un noviets vēsā, tumšā vietā, šādi apstrādāts ēdiens var saglabāties vairākus mēnešus. Viens no vecākajiem ēdiena uzglabāšanas paņēmieniem. Mūsdienās bieži tiek lietotos pīles kājas, jēra u.c. gaļu pagatavošanai. |
Kešjurieksti
– Indijas rieksti; kešjukoka jeb rietuma anakardija augļi. |
Kardamons
– krešu sugas sēklu garšviela no Austrumāzijas. |
Karijs
1. Indiešu garšvielu maisījums; 2. Gaļas, zivju vai dārzeņu ēdiens ar daudzu garšvielu piedevu, |
Kuvērs
– galda klājums vienai personai: šķīvji, glāzes,ēšanas piederumi, salvete. |
Krokete
– ( no franču val.). Iegarens veltnītis no sakapātas gaļas vai dārzeņiem un citām sastāvdaļām. |
Karpačo(carpaccio)
– ļoti plāni sagrieztas kāda produkta (tradicionāli – liellopu gaļas, bet iespējamas visdažādākās variācijas) šķēlītes, kas nedaudz marinētas vai apslacītas ar etiķi, eļļu vai kādu garšaugu mērci. Tiek pasniegts ar kaperiem, anšovu filejām, sīpoliem u.tml. |
Kaponata
– tipisks sicīliešu ēdiens – dārzeņu sautējums, kura svarīgākā sastāvdaļa ir baklažāni. Tiek uzskatīts, ka tas ir arābu virtuves devums, jo arābi Sicīlijā ieveda baklažānus. |
Kinoja
– pieder pie balandas sugas, to kultivē tās ēdamo sēklu dēļ, teorētiski tā neskaitās labība, bet gan lapu dārzenis un ir radniecīga biešu un spinātu sugām. Tās lapas ir arī ēdamas, tomēr to pieejamība tirdzniecībā ir ļoti limitēta. Inki, kuriem labība bija svēta, uzskatīja kinoju par „visu graudu māti”, un tieši inku imperators sēja pirmās […] |
Karambols
– to sauc par „zvaigzni”, jo to sagriežot, šķēles atgādina piecstaru zvaigznes. Ēdams ir gan sulīgais pildījums, gan apvalks. Auglim ir salda garša un tas ir dzeltenā krāsā. Grillēts šis auglis ir lieliska piedeva saldējumam. Tas jāgrillē, kamēr paliek viegli brūns, lai karamelizējas dabiskais cukurs. Tomēr visiecienītākais augļa ēšanas veids ir svaigas šķēles kopā ar […] |
Koknkilje(conchiglie)
– itāliešu makaronu šķirne, kuri tiek viedoti gliemežvāku formā. |
2023. gada 7. augusts 00:17 |
2023. gada 21. janvāris 10:16 |
2022. gada 12. septembris 15:08 |
2020. gada 10. februāris 06:22 |
2019. gada 4. septembris 23:20 |
2019. gada 14. jūnijs 19:27 |
2019. gada 19. aprīlis 08:29 |
2019. gada 22. janvāris 16:05 |
2018. gada 29. augusts 12:44 |
2016. gada 10. septembris 16:37 |