Pavāru leksika

Pēc alfabēta
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z | 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Rudzu maize Rudzu maize

Rudzu lauks divas nedēļas zied, divas briest, divas kalst – un tad pļauja un Jēkabi klāt! Jēkabi, 25.jūlijs, ir senā jaunrudzu maizes diena, kad galdā jāceļ jaunās rudzu maizes kukulis, no kura gabaliņš visiem jāēd bijīgā klusumā. Šis svētsvinīgais mirklis nepieciešams, lai izjustu prieku par jauno ražu, pārdomātu garo un sūro ceļu no grauda līdz […]

Rukola(rucola) Rukola(rucola)

Šaurlapainais salātu veids, ar pikantu, viegli rūgtenu sinepju un riekstu garšu, dēvēti arī par erukas salātiem (Eruca sativa), arugulu, roquette, rocket un indau. Rukolas garšas intensitāte atkarīga no auga vecuma – jo jaunāka lapa, jo aromāts maigāks.

Rozā pipari Rozā pipari

– Brazīlijas piparkoka augļi ar saldenu, pikantu viegli dedzinošu garšu. Interesantās garšas un spilgtās krāsas dēļ tos nereti izmanto konditorejā.

Ragū Ragū

– sautējums, ļoti sens ēdiens, gatavots no kubiņos sagrieztas sautētas gaļas, zivs vai dārzeņiem, ar mērci un garšvielām.

Raklete Raklete

(raclette – franču) – šveiciešu siera ēdiens. Liels gabals tiek uzsildīts uz uguns vai grila. Izkusušo masu liek uz siltiem šķīvjiem un pasniedz ar piedevām (vārītiem kartupeļiem, pipargurķīšiem u.c.).

Raudene Raudene

– -sk.oregano

Reducēt Reducēt

– savārīt buljonu, mērci vai citu šķidrumu. Parasti reducē līdzp pusei vai divām trešdaļām tilpuma.

Relišs Relišs

(relish – angļu) – dažāda salikuma garšvielu mērce.

Rietumkrasta salāti Rietumkrasta salāti

– klasiski zviedru vēžveidīgo salāti, kuru galvenā sastāvdaļa ir garneles, gliemenes (omāri), šampinjoni, zaļie salāti un tomāti.

Rolmopši Rolmopši

– pikanti marinētas siļķes vai reņģes.

Romšteks Romšteks

(rumpsteak – angļu) 1. Liellopa mugurdaļas filejas gabals; 2. Cepta liellopu filejas šķēle.

Rostbifs Rostbifs

(roast beef – angļu) –  1. Liellopa muguras gabals; 2.Cepta liellopa filejas šķēle ar neizceptu vidu.

Rouille Rouille

(franču) – ķiploku majonēzes mērce ar asajiem sarkanajiem pipariem.

Rozmarīns Rozmarīns

– kupls krūms no Vidusjūras reģiona, kura adatveidīgās lapiņas izmanto par garšvielu gaļas, zivju un kartupeļu ēdieniem, kā arī tomātu zupām.Garša atgādina kamparu, tāpēc to izmanto nelielās devās.

Ruma pods Ruma pods

– ogas un augļi, kurus, tiklīdz tie nogatavojas, konservē cukurūdenī un rumā.

Rizoto(risotto) Rizoto(risotto)

Risotto ir Itālijai raksturīgs rīsu pagatavošanas veids. To gatavojot, jāpanāk, ka rīsi pakāpeniski uzsūc tik daudz verdoša buljona, lai pārvērstos uzbriedušos, mīkstos, nedaudz stingros graudos. Svarīgi izvēlēties pareizo rīsu gatavošanas temperatūru. Parasti tos sautē apm. 30min. Gatavi tie ir mīksti, bet kožot jūtams neliels stingrums.

Ravioli(raviolo) Ravioli(raviolo)

 – nūdeļu mīklas spilventiņi, kuri parasti ir pildīti ar sēnēm.

Rosti Rosti

 – klasisks zviedru ēdiens no rīvētiem kartupeļiem, sīpoliem vai citām garšsaknēm, kuru masu formē nelielās pankūciņās, un cep uz pannas zeltaini brūnus.

Rilete Rilete

(rilette)- gaļas sagatavošanas veids, līdzīgs pastētei. Gaļa tiek sakapāta, sasālīta un lēni cepta taukos, līdz tā kļūst viegli sadalāma. Parasti pirms pasniegšanas tiek uzziesta maizei. Rilete parasti tiek gatavota no cūkgaļas, zoss, pīles, vistas, truša gaļas, kā arī no anšoviem, tunča un laša filejas. 

Rokforas siers Rokforas siers

Augstvērtīgā pelējuma puscietais griežamais siers, kura izcelsme ir Francija. Tas tiek gatavots Penicillium roqueforti sporas sajaucot ar aitas pienu un biezpienu, nogatavinot to 3 līdz 6 mēnešus, kamēr mazās, nevienādās siera spraudziņas apaug ar pūkainu zilu pelējumu.Viens no senākajiem zināmajiem sieriem.

Ratatui Ratatui

 – arī ratatujs, ratatui, ratatū, ratatuja. No franču valodas (Ratatouille).  Tradicionāls Francijas provinces dārzeņu sautējums, kuru pārsvarā servē kā piedevu, bet tas var būt arī pamatēdiens. Galvenās sautējuma sastāvdaļas pamatā ir tomāti ar ķiplokiem sīpoliem, cukinī, baklažānu un papriku. 

Romesko mērce Romesko mērce

– mandeļu, olīveļļas un sarkano piparu mērce, kas radusies Katalonijā. Pēc izvēles mēdz pievienot arī cita veida riekstus, ķiplokus u.tml. Tradicionāli pasniegta kopā ar zivju ēdieniem, bet to var pasniegt arī ar gaļas ēdieniem un tortiljām.

Rikota(riccota) Rikota(riccota)

– siers, kurš pēc konsistences atgādina mājas sieru, vai blīvu biezpienu.Tas ir viegli sālīts un tiek gatavots no aitas, vai govs piena.

Ristreto(ristretto) Ristreto(ristretto)

– īpaši stipra kafija ar spēcīgu garšu.

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 3. novembris 21:22
Vārda dienas svin Ērika, Dagnija

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb