Der zinātPavāru leksika

Pēc alfabēta
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
Majorāns Majorāns
- garšaugs ar aromātisku un ļoti spēcīgu garšu un smaržu, tie lieto nelielās devās pie trekniem gaļas, kā arī sātīgiem dārzeņu un kartupeļu ēdieniem. Tā ir klasiska desu garšviela.
Mango čatnijs  Mango čatnijs
 - maiga vai stipra garšvielu mērce, kuras galvenā sastāvdaļa ir mango.
Mangolds Mangolds
- divgadīgs balandu dzimtas dārzenis — lapu biete ("Beta vulgaris", arī "Beta cicla").
Manioka Manioka
- Dienvidamerikas krūmi un koki. Ēdamo manioku izmanto uzturā, no tās gatavo miltus un tapioku.
Marakuja Marakuja
 - Vīteņaugs, kas augļus briedina siltajās tropu un subtropu joslas zemēs. Marakujas augus iespējams iegādāties arī Latvijā, tiesa, šeit tie attīstās vien kā krāšņi istabas augi, sulīgos augļus neveidojot. To var likt klāt salātiem, baudīt svaigā veidā vai pievienot jogurtam! Marakuja ir izcila piedeva arī pankūkām un saldējumam.
Mārciņa (lb) Mārciņa (lb)
- angļu masas mērvienība = 454 g.
Marcipāns Marcipāns
 - masa, ko iegūst vārot sasmalcinātu mandeļu un cukura sīrupa maisījumu (1 daļa mandeļu + 2 daļas cukura); izstrādājums, kas gatavots no šādas masas.
Marengo Marengo
- vistas, teļa vai cūkas gaļas sautējums, gatavots no tomātiem, šampinjoniem, ķiplokiem, vīna u.c. sastāvdaļām.
Maskarpone(mascarpone) Maskarpone(mascarpone)
 - itāliešu krējumsiers no krējuma (tauku saturs sausnā vismaz 75%), denaturēts ar vīnskābi.  Tas ir pienaini baltā krāsā un ir viegli uzputojams. Izmanto dažādos ēdienos, tā ir galvenā sastāvdaļa Itāļu desertam- tiramisu. 
Matelote Matelote
(franču) - zivju sautējums vīna mērcē ar dažādām piedevām.
Melnsakne  Melnsakne
-  kurvjziežu dzimtas  sakņaugs. Augam ir 30 – 35 cm gara un tieva (2 – 4 cm diametrā) sakne ar melnu mizu un baltu pienainu mīkstumu. Latvijā mazpazīstams sakņaugs, tā unikālā garša nedaudz atgādina austeres un riekstus.
Mie de pain Mie de pain
(franču) - sarīvēta dienu veca baltmaize
Millefeuille Millefeuille
(franču) - nepoleons (kūka).
Mincemeat Mincemeat
(angļu) - pikants smalki sakapātu žāvētu augļu, mandeļu u.tml.maisījums, bieži izmanot kā garšas piedevu angļu pīrāgam vai Ziemassvētku pudiņam.
Mocarella(mozzarella) Mocarella(mozzarella)
- nenogatavināts pusmīkstais siers, kuru tradicionāli gatavo no bifeļa piena, bet to var gatavot arī no govs, kazas piena.

Kalendārs

Ir 2017. gada 15. decembrī 11:45
Vārda dienas svin Jana, Johanna, Hanna

Partneri

Atrodi mūs Facebook