JaunumiRaimonds Zommers: ”Vēl 100 dienas nav pagājušas!”
Šī gada 12. janvārī par biedrības "Pavāru klubs" valdes priekšsēdētāju tika ievēlēts šefpavārs Raimonds Zommers. Aicināts uz sarunu par aktualitātēm gan savā profesionālajā dzīvē, gan biedrībā, Raimonds smiedamies atgādina, ka 100 dienu periods, kas parasti prezidentiem tiek dots, lai ieskrietos vēl nav pagājis, taču šādi tādi darbi jau rit savu gaitu, un vēl lielāki gaidāmi nākotnē.
3 būtiski notikumi
– Aktuālākā lieta manā profesionālajā karjerā šobrīd ir mana otrā restorāna atvēršana – no marta beigām golfa klubā "Ozo" ir atvērts restorāns ar tādu pašu nosaukumu. Jāsaka godīgi, darba ritms un atmosfēra šajā resotrānā ir nesalīdzināmi mierīgāki un vienkāršāki, salīdzinot ar nerimtīgo darba dinamiku restorānā "Entresol", tāpēc šo restorānu uztveru gandrīz vai kā relaksēšanos un tieši tādai atmosefērai tur ir jābūt.
Sadarbībā ar "LIVE RIGA" marta sākumā viesojos Milānā, kur itāliešus iepazīstināju ar latviešu gastronomijas garšām – stori, melnajiem ikriem, kaņepēm, rupjmaizi… Vienmēr prieks, ja izdodas kādu pārsteigt ar mūsu kulinārijas variācijām.
Vēl būtisks notikums gan man, gan visam "Pavāru klubam" varētu būt tas, ka nesen tiku ievēlēts Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) valdē. Paradoksālā kārtā līdz šim asociācijā bija tikai viens restorānu pārstāvis – "B-bāru" īpašnieks Armands Mednieks. Ja "Pavāru klubs" vairāk orientējas uz tādām lietām kā pavāra profesijas prestižs, latviešu kulināro tradīciju popularizēšana Latvijā un pasaulē, tad LVRA risina jau praktiskus problēmjautājumus, ar ko saskaras ēdināšanas un apkapojošās sfēras pārstāvji Latvijā. Šī asociācija ir lieliska platforma lai veicinātu kādas pārmaiņas, piemēram, attiecīgajā likumdošanā. Ar šīs asociācijas palīdzību paveras daudz plašākas iespējas uzsākt kādu būtisku iniciatīvu, tāpēc nākotnē redzu iespējas, kā LVRA varētu sadarboties arī ar "Pavāru klubu".
"Pavāru kluba" valdes priekšsēdētāja pienākumi.
– Neapšaubāmi, kopš jaunā amata mūsu biedrībā, uzmanības un darba man ir kļuvis vairāk. Ļoti jābalansē, lai darbu restorānā, privāto dzīvi un biedrības lietas noturētu līdzsvarā. Esmu pateicīgs, ka līdzšinējā valdes priekšsēdētāja šefpavāre Svetlana Riškova daudz palīdz, lai es zinātu, kad un kur mani ir jābūt.
Darbu un pienākumu ir ļoti daudz, cenšos savās iespēju robežās darīt visu, kas nepieciešams, bet parasti jau prezidentu veikumu sāk vērtēt pēc viņa pirmajām 100 dienām, tāpēc es varu pagaidām vēl neatskaitīties.
Apņemšanās.
– Uzsaktu, ka mans galvenais mērķis kā biedrības priekšsēdētajam būs noturēt biedrus kopā un motivēt viņus darboties. Nav noslēpums, ka runātaju vienmēr ir vairak nekā darītāju un tas ir normāli, bet, godīgi sakot, pēdējā laikā aktivitāte no biedru puses ir arvien mazāka – visi ir tik aizņemti savos darbos, ka biedrības lietas nav prioritāšu sarakstā. Ir dzirdēti pat pārmetumi, ka "Pavāru klubā" visu dara tikai daži cilvēki, taču kas viņiem cits atliek, ja neviens cits neko neuzņemas?
Vēlos biedrībā iesākt atvērto sapulču organizēšanu – lai mūsu sapulces apmeklē un viedokli izsaka jebkurš biedrs, kurš to vēlas! Domāju, ka tas nav par daudz prasīts – reizi mēnesī satikties pie kafijas tases un vienoties par tālāko darbu. Mēs, piemēram, regulāri saņemam ielūgumus uz dažādiem starptautiskiem konkursiem un izstādēm, tātad, ir iespēja šos piedāvājumus izmantot, ja vien izrāda vēlmi un iniciatīvu. Es tiešām ļoti gribētu, lai mūsu biedrības sapulces kļūst par tādu jauku tikšanās rītu, kur sapulcējas domubiedri, ikviens jūtas piederīgs un nebaidās izteikt savu viedokli un ierosinājumus.
"Pavāru kluba" tālākie darbības virzieni.
– Pirmkārt, tā ir izglītība. Jau vairākus gadus es aktīvi iesaistos pavāru izglītības jomas attīstīšanā un es, protams, ļoti priecātos, ja arī citi šefpavāri iesaistītos jaunas paaudzes izglītošanā, jo mums jau pašam pēc tam ar viņiem jāstrādā. Liels notikums būs šogad pirmā lielā profsiju izstāde Latvijā "Skills Latvia", kuras ietvaros norisināsies arī apjomīgs jauno pavāru konkurss.
Otrais svarīgais virziens noteikti būs jau minētā biedru iesaiste "Pavāru kluba" darbībā. Es neuzskatu, ka tikai valdei viss ir jāņem uz saviem pleciem – ja ir atsaucība no biedru puses, mēs varam paveikt ļoti daudz.
Treškārt, protams, gatavošanās procesā ir vairāki ikgadējie panākumi – pavāru konkursi, Pop-Up restorāns, kas šoreiz būs Spānijā, WorldSkills konkurss, kas šogad norisināsies Dubaijā un vēl daudz kas cits. Darba pietiek!