JaunumiBocuse d’Or Eiropas atlase

Bocuse d’Or Eiropas atlase

7. un 8. maijā Stokholmā norisinājās prestižā pavāru konkursa Bocuse d’Or Eiropas atlase, kurā labākie pavāri no 20 valstīm sacentās par godu startēt konkursa pasaules finālā 2015.gadā. Latvijas pārstāvja konkursantu vidū gan šogad vēl nebija, bet līdzjutēju rindās gan šoreiz bija iejutušies gan mūsu "Pavāru kluba" biedri, gan citi līdzjutēji – par Stokholmā redzēto un nākotnes plāniem šī konkursa sakrā, stāsta biedrības valdes priekšsēdētāja Svetlana Riškova.

Kas ir Bocuse d’Or?

– Bocuse d’Or konkurss ir uzskatāms par vispasaules šefpavāru čempionātu un nozīmības ziņā tas tiek salīdzināts ar olimpiskajām sporta spēlēm. Prestižais gastranomijas pasākums norisinās katru otro gadu kopš 19un sacensību fināls vienmēr notiek Francijas pilsētā Lionā un tieši tur arī nākamā gada janvārī jau 15.reizi dosies 24 valstu pārstāvji, kas atlasīti 3 pasaules reģionos – Eiropā, Āzijā un Dienvidamerikā.

Stokholmā norisinājās konkursa Eiropas pusfināls, kurā piedalījās 20 valstis, no kurām 12 tika tālāk uz lielo finālu. Pirmā vieta tika mājiniekiem zviedriem, otrajā vietā palika Dānija, bet trešajā – Norvēģija, tātad, Skandināvija triumfē pārliecinoši.

12 veiksmīgo valstu starpā šogad ir arī Igaunija, jo viņu pārstāvis konkursā ieguva 8.vietu. Mēs, "Pavāru klubs" ļoti atbalstījām un jutām līdzi kaimiņiem, tāpēc priecē viņu panākums!

Kāpēc konkursā netika pārstāvēta Latvija?

Sagatavošanās process ir ļoti garš un komplicēts, bet līdzekļi, kas jāiegulda ir vēl iespaidīgāki – esmu aprēķinājusi, ka startēšanai nepieciešami apmēram 100 000 Eiro! Šobrīd es ļoti aktīvi darbojos, lai uzrunātu iespējamos sponsorus, un no sirds ticu, ka nākotnē arī Latvija būs vismaz pusfinālistu rindās! Lai piedalītos konkursā, pirmkārt, ir nepieciešams divu citu valstu ieteikums. Domāju, ka ar to mums nebūs problēmu, jo "Pavāru klubam" ir ļoti labas attiecības gan ar Igauniju, gan Ziemeļvalstu pavāru organizācijām. Otrkārt, nepieciešams izveidot atsevišķu organizāciju – Bocus d’Or Akadēmiju, caur kuru tad arī norisinās turpmākie sagadavošanās darbi, kas sevī ietver: tehnikas iegādi; tieši tāda virtuves modeļa izveidošanu, kāda ir konkursā; valsts mēroga atlases organizēšanu; trenera, kurš ir piedalījies konkursā, algošanu (kas nebūt nav lēts prieks) un vēl daudzas citas svarīgas nianses.

No norisinājās atlase?

Kopumā konkurss norisinās apmēram 5 stundas, no kurām pirmā ir sagatavošanās, kad dalībniekam ir laiks izkārtot savus piederumus un iejusties tā sauktajā boksā, kur būs jāstrādā. Uzdevumi ir divi – jāgatavo zivju un gaļas plate. Nolikumā ir atrunāts, kādam jābūt plates izmēram un pat no kāda materiāla jābūt konstrukcijai, uz kuras ēdiens tiek pasniegts. Te ļoti svarīgs ir tieši noformējums – radoši var izpausties par ar mēreces trauciņiem, paaugstinājumiem uz plates un tamlīdzīgi. Kad plate žūrijai ir atrādīta, tad ir dots laiks, lai ēdienu sadalītu pa porcijām un dotu žūrijai nogaršošanai. Interesanti ir arī tas, ka daļa no žūrijas konkursa laikā sēž ar muguru pret boksiem, un redz tikai ēdiena gala rezultātu, nevis procesu. Vēl īpaši gribēju pieminēt, cik atkīvi līdzjutēji pauž savu atbalstu – esam pieraduši tādu fanošanu redzēt hokeja spēlēs, bet arī te emocijas sita augstu vilni! Līdzjutēji plivināja savu valstu karogus, dziedāja, kliedza, un pat izmantoja taures, lai atbalstītu savējos! Norvēģiem bija vislielākais fanu pulks, bet otrajā vietā, pateicoties arī mūsu, latviešu atbalstam, bija Igauņu pavāra līdzjutēji. Konkursa ietekme bija jūtama ar gastranomijas izstādē, kas paralēli norisinājās tajā pašā vietā – salīdzinot ar citiem gadiem, dalībnieku bija daudz vairāk, un no visas pasaules (ASV, Francija, Beļģija u.c.) – ļoti labi, ka varējām apvienot konkursa vērošanu ar izstādes apmeklējumu!

Eirpoas atlases 12 finālisti

1. Sweden /Tommy Myllymaki, Restaurant Sjon /

2. Denmark /Kenneth Hansen, Svinkløv Badehotel /

3. Norway / Ørjan Johannessen, Bekkjarvik Gjestgiveri /

4. France / Nicolas Davouze, Château Saint – Martin & Spa /

5. Finland / Matti Jämsen, G. W. Sundmans /

6. United Kingdom / Adam Bennett, The Cross In Kenilworth /

7. Iceland / Sigurdur Helgason, Restaurant Grillid Radissonblu Hotel /

8. Estonia / Dmitri Haljukov, Premiere Cru Oy, Restaurant Cru /

9. Hungary / Gábor Molnar, Geisel Privathotel Munich hotel Excelsior /

10. Germany /Christian Krüger Restaurant Axt /

11. Netherlands / Jan Smink, Kwartier Noord /

12. Switzerland / Christoph Hunziker, Restaurant Schämerho /

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 18. maijs 23:20
Vārda dienas svin Inese, Inesis, Ēriks

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb