JaunumiJauno viesmīļu konkursā svarīgs talants un labs skolotājs!

Jauno viesmīļu konkursā svarīgs talants un labs skolotājs!

Jau informējām par profesionālo skolu ēdināšanas pakalpojumu speciālistu konkursu, taču parālēli tam, 19.maijā VSIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā" norisinājās arī viesmīļu konkursa fināls, kur tika noskaidroti profesionālākie restorāna servisa speciālisti.

Viesmīļu konkursa žūrijas priekšsēdētāja Inese Vicupa atzīt, ka viesmīļiem uzdevumi bija patiešām grūti un maksimālo punktu skaitu – 150 – neieguva neviens konkursants, taču, iespējams, ka arī pieredzējušiem un profesionāliem viesmīļiem būtu grūtības visus uzdevumus izpildīt.

Pirmais uzdevums bija Melnā kaste – pēc 30 sekunžu aplūkošanas bija jāuzskaita pēc iespējas vairāk no 22 priekšmetiem (piem., šampanieša korķis, dozators, šprotu dakšiņa u.tml.), tātad, nepietika ar priekšmetu atpazīšanu vien, svarīga bija arī laba atmiņa.
Otrais uzdevums bija saistīts ar alkoholisko dzērienu pārzināšanu – pēc aprakstiem bija jāatpazīst deviņi dažādi alkoholiskie dzērieni, jānosaka to izcelsmes valsts, alkohola % saturs un galvenās sastāvdaļas. Tāds uzdevums nav no vieglajiem, tāpēc saprotams, ka neviens no konkursantiem visus deviņus dzērienus neatpazina.
Trešajā uzdevumā viesmīļi cieši sadarbojās ar savas skolas pavāru, jo uzdevums bija pēc angļu metodes sagaidīt viesus, kā arī prezentēt, porcionēt un pasniegt to, ko pavāri bija sagādājuši (tartaru, buti un siera plati). Kā restorāna darba ikdienā, tā arī konkursā viesmīļa iespējas nereti ir atkarīgas no pavāra profesionalitātes, piemēram, butes veiksmīga izfilēšana ir atkarīga no tā, cik pareizi zivs ir izcepta. Siera plates prezentācija pēc angļu metodes prasa visu sieru pārzināšanu un porcionēšanu viesiem, ar ko konkursanti tika galā diezgan veiksmīgi. Uzdevuma "desertiņā" bija crepe suzette flambēšana (dedzināšana) – kā norāda Inese Vicupa, tad šajā lietā būtiskas ir zināšanas un iemaņas, jo, ja neesi to iepriekš darījis, tad uz vietas neko izdomāt neizdosies.
Ceturais uzdevums bija divu bezalkoholisku kokteiļu pagatavošana no dotajām sastāvdaļām. Te kokteiļu garša vērtēta netika, būtiskas bija tieši konkursantu orientēšanās dotajās sastāvdaļās un izpratnē par to, kā tās jāpielieto. Konkursa rezultāti norādīja, ka pagaidām tieši šī daļa ir vājais posms viesmīļu izglītībā, jo, lai arī sākumā šķiet vienkārši, tomēr te improvizācija nepalīdz, ja nav sapratnes par darāmo.

Ja tas viss vēl nešķiet pietiekami grūti, tad pievienojiet vēl klāt svešvalodu, jo viss konkurss norisinājās angļu valodā!

Kopvērtējumā pārliecinoši uzvarēja Juta Bergmane no VSIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā", otrajā vietā atstājot Rēzeknes tehnikuma audzēkni Nadeždu Udalovu, bet trešajā vietā – Guntars Kindzulis no Smiltenes tehnikuma. I.Vicupa norāda, ka šajā konkursā visu nosaka veiksmīga sadarbība starp skolu, audzēkni un skolotāji: "Lai uzvarētu konkursā nepieciešams talants un labs skolotājs, kurš šo talantu attīsta pareizajā virzienā. Skolotājam ir ļoti liela nozīme, jo, pirmkārt, viņam pašam ir jābūt ļoti zinošam un jāseko līdzi visām aktualitātēm šajā jomā, un, otrkārt, bet ne mazāk svarīgi – skolotājam jāmāk audzēknī radīt interesi, panākt dzirkstelīti viņa acīs, jo bez patiesas aizrautības par savu darbu nekas neizdosies!"

I. Vicupa ar šo konkursu arī vērš uzmanību uz to, cik daudz patiesībā viesmīlim ir jāzina un jāprot: Sabiedrībā valda stereotips, ka viesmīļa darbs ir tāda haltūra, ar ko nodarboties, kamēr, piemēram, studē vai neesi atradis savu īsto darbu, taču patiesībā viesmīļa profesija ir ļoti nopietna lieta – te nepieciešams ļoti daudz erudīcijas, orientēšanās visdažādākajās sfērās, komunikācijas prasmes, pacietība, ātra reakcija un ļoti laba atmiņa. Viesmīlis nav tikai cilvēks, kurš pienes klientam kafiju – viņš ir daudz, daudz vairāk un sabiedrībai to vajadzētu novērtēt!"

Apsveicam uzvarētājus un vēlam panākumus nākotnē!

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 6. maijs 00:58
Vārda dienas svin Gaidis, Didzis

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb