JaunumiLatviešu delegācija Komo

Latviešu delegācija Komo

Aprīlī Latvijā ieradīsies 16 topošie pavāri no Itālijas, kas te praksē pavadīs trīs nedēļas. Šāda iespēja viņiem tiks dota, pateicoties Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma (RTRIT) un Komo ēdināšnas servisa skolas sadarbībai, kas aizsākusies jau pāris gadus iepriekš. Pērnā gada rudenī partneri no Komo ciemojās Rīgā, tāpēc nu bija pienācis laiks arī delegācijai no Latvijas doties atbildes vizītē, pie reizes gatavojoties aprīlī gaidāmo praktikantu uzņemšanai.

Nav nejaušība, ka kopā ar RTRIT projektu vadītāju Zani Ķikuti un citiem skolas pārstāvjiem uz Itāliju devās arī restorāna „Kaļķu vārti” šefpavārs Raimonds Zommers – tieši viņa vadītā restorāna virtuve uzņems lielu daļu praktikantu.

Zane un Raimonds Komo pavadīja vien trīs pilnas dienas, taču abi ir vienisprātis, ka brauciens bija izdevies un tiešām vērtīgs gan tālākās sadarbības, gan savu zināšanu un pieredzes attīstībai.

Itāliju nav iedomājams baudīt bez ēdiena, tāpēc saprotams, kau jau pirmajā vakarā viesi no Latvijas tika cienāti ar plašu itāļu tradicionālo labumu klāstu, kas, pēc Zanes teiktā, patiesībā atšķīrās no mūsu stereotipiskā uzskata, par to, kas ir klsiskā itāļu virtuve. Arī Raimondam šīs vakariņas sniedza vērtīgu iedvesmu, lai pienācīgi sagatavotos itāļu vakaram, kas tiek plānots aprīļa sākumā.

Nākamajā dienā Latvijas delegācija apmeklēja pašu skolu, kur mācā jaunie ēdināšanas un apkalpošanas servisa speciālisti. Skolā mācās vairāk kā 600 audzēkņi, un tā sevi pozicionā kā viena no labākajām šīs sfēras skolām valstī. Arī Raimonds tam nevarēja nepiekrist: „Var redzēt, ka skolas vadība ļoti daudz līdzekļu ir investējusi jaunā, kvalitatīvā un profesionālā tehnikā, tas ir ļoti liels pluss, lai sagatavotu mūsdienīgus speciālistus. Vēl mani ļoti iepriecināja, ka, lielākā daļa pasniedzēju bija tieši gados samērā jauni vīrieši, kuri seko līdzi visām pasaules tendencēm un aktualitātēm.”

Skolas apmeklējuma laikā latvieši ne tikai ieskatījās notiekošajās lekcijās, bet arī apmeklēja savdabīgu garšu laboratoriju, kur bija iespējams gan praktiski pamēģnāt dažādas gatavošanas tehnikas un tehnoloģijas, gan arī nogaršot te tapušos „eksperimentus”. Dienas turpinājumā Raimonds un Zane tika iepazīstināti ar skolas direktoru, bet vēlāk, protams, neiztrūkstošas bija pamatīgas vakariņas.

Īpaši vērtīgs „Kaļķu vārtu” šefpavāram šķita restorānu izstādes apmeklējums, kas daudzējādā ziņā atgādina mūsu pašu „Food Expo” – pirmkārt, izstādē bija iespējams iepazīties ar jaunākajām iekārtām un dažnedažādākajiem produktiem; otrkārt, izstādes laikā norisinās kulinārijas konkursi jaunajiem censoņiem. Ļoti pozitīva Raimondam šķita lielā atsaucība no skolēnu puses: „Es nezinu, vai tā ir mentalitāte, kāda īpaša motivācija, vai arī konkurss ir padarīts maksimāli pieejams ikvienam skolēnam, bet redzēt tik daudz jaunu, entuziasma pilnu konkursantu bija tiešām prieks un gribētos arī Latvijā kādreiz tādu atsaucību…”

Atskatoties uz šo, laika ziņā tik īso braucienu, Raimonds secina, ka uzzināts tika vairāk, nekā sākumā gaidīts – iegūtas zināšanas par itāļu produktiem un ēst gatavošanas īpatnībām, iepazīta turienes izglītības sistēma un ēdināšanas speciālistu programmas principi, uzzināts, kā strādā citas „Pavāru klubam” līdzīgas asocioācijas, nodibināti ciešāki sakari ar sadarbības partneriem un pats jaukākais – izbaudīta itāļu izslavētā virtuve un sirsnīgā uzņemšana!

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 5. maijs 12:34
Vārda dienas svin Ģirts, Ģederts

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb