Jaunumi”Latvijas gada pavārzellis” nolikums

”Latvijas gada pavārzellis” nolikums

Pavāru kluba rīkotās Latvijas Republikas jauno pavāru sacensības "Latvijas pavārzellis 2014"

Organizētāji: Pavāru klubs sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1.

Sacensību mērķis: Popularizēt un attīstīt pavārmākslu Latvijā balstoties uz «Mūsdienu Latvijas virtuves» manifestu.

Sacensību nolikums


1. Konkursa dalībnieki

Par konkursa dalībnieku var kļūt ikviens kvalificēts pavārs vai persona, kas mācās par pavāru, kura konkursa pieteikuma anketas iesniegšanas laikā ir līdz 23. gadu vecumam vai ieskaitot.

Lai kļūtu par konkursa dalībnieku, pretendentam jāiesniedz mājas uzdevums un pieteikuma anketa atbilstoši šī nolikuma 2. punktam.

Katram konkursa dalībniekam jāņem līdzi viens savs pavāra palīgs. Par palīgu var būt studējošs jaunietis/jauniete. Uz pieteikuma iesniegšanas brīdi palīgs var būt līdz 23 gadus jauns, ieskaitot.

Konkursā finālā iekļūst 8 dalībnieki pēc mājas darbu izvērtēšanas (sk. 2.3. punktu).

Dalībnieku skaits no katra uzņēmuma vai skolas nav ierobežots.

2. Mājas uzdevums un pieteikuma anketa

2.1. Lai pieteiktos konkursam, pretendentam jāiesniedz:
a) aizpildīta pieteikuma anketa (sk. Pielikumi);
b) atbilstoši mājas uzdevuma (sk. Pielikumi) nosacījumiem izstrādātas un noformētas divu ēdienu — karstās uzkodas un pamatēdiena receptes četrām personām latviešu un angļu valodās;
c) pa diviem fotoattēliem katram no receptūrās aprakstītajiem ēdieniem;
d) atbilstoši mājas uzdevuma nosacījumiem aizpildītu produktu saraksta formu (sk. failu Produktu saraksts LPZ 2014);
e) izziņa no palīga mācību iestādes, par to, ka viņš ir tās students.

2.2. Salasāmi un pilnīgi aizpildītā anketa, nodrukātas receptes, mājas darba fotogrāfijas iesūtāmas ne vēlāk par 2014. gada 1. augustu, adresējot pieteikumu

«Pavāru konkursam», lv@chef.lv vai rita.stramkale@gmail.com

Komplektēto pieteikumu var arī personīgi nodot konkursa organizētājiem.

2.3. Neatkarīga kompetenta žūrija, izvērtējot saņemtās receptūras un fotogrāfijas, noteiks konkursa finālistus. Atbildes konkursa dalībnieki saņems ne vēlāk par 2014. gada 25. augustu.

3. Finālsacensību uzdevums un tā izpilde
3.1. Finālistiem uz konkursu jāņem līdzi ēdienkarte (ar mājas uzdevuma ēdieniem) un abu ēdienu receptūrām. Ēdienkartei un katrai no receptēm jābūt izdrukātai atsevišķi divos eksemplāros. Tekstam jābūt latviešu un angļu valodās.

3.2. Katram konkursantam jāpagatavo divi pusfināla ēdieni, kas atbilst mājas uzdevuma nosacījumiem jeb konkursa pretendenta pieteikumā iesniegtajām receptūrām (karstā uzkoda un siltais pamatēdiens), kuru pagatavošanai izmantojami tikai tie produkti, kas norādīti pretendenta iesniegtajā produktu saraksta formā (sk. failu Produktu saraksts). Katrs no šiem diviem ēdieniem jāgatavo četrām porcijām (pagatavojot mazāku porciju skaitu, konkursantam tiks ierēķināti soda punkti). Secība, kādā ēdieni būs nododami žūrijas vērtējumam, ir aprakstīta 3.11. punktā.

3.3. Karstās uzkodas un pamatēdiena atbilstību iesūtītajām mājas uzdevuma receptēm izvērtēs žūrija.

3.4. Gatavojot ēdienus, nedrīkst izmantot sagataves vai pusfabrikātus — ēdieni pilnībā jāgatavo no pamatizejvielām sacensību gaitā. Ēdienu gatavošanā nedrīkst tikt izmantotas tekstūras produkcija (lecitīns, ksantāns, utt.).

3.5. Visas četras attiecīgā ēdiena kārtas porcijas pasniedzamas vienlaicīgi.

3.6. Pirms sacensību sākuma dalībniekiem būs atvēlēts laiks, lai iepazītos ar darba vietu. Firmas Electrolux pārstāvis iepazīstinās ar darba vietas ierīkojumu un tehniskajām iekārtām. Pavāru kluba pārstāvis izsniegs obligāto produktu klāstu.

3.7. Finālisti darbu uzsāk ar 5 minūšu intervālu.

3.8. Finālistiem vienādus šķīvjus ēdienu pasniegšanai nodrošina konkursa organizētāji. Dalībniekiem tiks piedāvāti divu veidu balti šķīvji:

· 28,0 cm diametra uzkodu šķīvji;

· 30,0 cm diametra pamatēdiena šķīvji.

3.9. Katra konkursanta darbam atvelētas trīs stundas un 5 minūtes. Ikvienam finālistam gatavā uzkoda, starpēdiens un pamatēdiens jānodod žūrijas vērtējumam stingri noteiktā 5 minūšu intervālā (sk. tabulu). Neiekļaušanos darba grafikā fiksēs tehniskais tiesnesis. Par katru pārkāpuma minūti tiks noņemts viens punkts. Kavējot vairāk par 20 minūtēm, finālists tiks diskvalificēts.

 

4. Konkursa fināla tehniskais nodrošinājums
Pasākuma organizētāji nodrošina katru darba vietu ar firmas Electrolux piedāvāto virtuves aprīkojumu un šādu palīginventātru:

· ELECTROLUX JAUNUMS – flash chiller – freezer  32 kg, 10 gn1/1
(viens uz visiem boxiem)

· darba galdu;

· ledusskapi (no +2 līdz +4 °C);

· gāzes plīti ar četriem sildriņķiem;

· multifunkcionālo konvekcijas krāsni (bez režģiem un paplātēm);

· saldētavu (vienu uz visām komandām);

· izlietni ar aukstā un karstā ūdens padevi;

· divi 220 V elektrības pievadi;

· papīra dvieļiem, vienreizējas lietošanas cimdiem, mazgāšanas līdzekļiem un atkritumu spaiņiem;

· medicīnas pirmās nepieciešamības aptieciņu.

Konkursa laikā dalībnieki drīkst izmantot savus līdzpaņemtos nažus, 3 elektroiekārtas, kuru kopējā jauda ir līdz 2 kW ( izmantojamas tikai katram savā konkursa boksā), sīko virtuves inventāru, kas nepieciešams ēdienu pagatavošanai.

5. Sacensību žūrija
Astoņu finālistu atlasi veiks kompetenta Latvijā strādājošu pavārmeistaru un lietpratēju žūrija, izvērtējot anonīmus mājas darbus. Šīs žūrijas pārstāvji tiks atklāti pēc finālistu paziņošanas.

Konkursa fināla žūrijā būs četri kvalificēti Latvijas un ārvalstu žūrijas locekļi, kam ir konkursu vērtēšanas pieredze.

6. Konkursa fināla apraksts un norises kārtība
Vieta: Starptautiskajā izstāžu centrā, Ķīpsalas ielā 8–154, Rīgā.

Laiks: 2014. gada 4. septembrī.

11.40 Konkursantu reģistrācija. Ēdienkaršu un receptūru iesniegšana.

12.10 Konkursanti iepazīstas ar iekārtām un darba vietām un saņem obligāti izmantojamos produktus.

12.30 Konkursanti iekārto darba vietas.

13.00 Darbu sāk pirmais dalībnieks. Katrs no nākamajiem septiņiem finālistiem startē ik pēc 5 minūtēm.

Katrs konkursants pēc 2 stundu darba 5 minūšu laikā atdod žūrijas vērtējumam gatavu auksto uzkodu.*

Kad pagājušas 3 stundas kopš katra konkursanta sacensību sākuma, 5 minūšu laikā jāatdod gatavs pamatēdiens.

16.40 Konkursa beigas. Darbu turpina žūrija. Pēc žūrijas viedokļu apkopošanas — pārrunas ar konkursantiem.

* — Katrā darba vietā būs izlikts darba grafiks (sk. 3.11. punktu), kura ievērošanu fiksēs tehniskais tiesnesis.

Konkursu rezultātu apkopošana un apbalvošanas ceremonija notiks 5. septembrī.

7. Sacensību vērtēšanas kritēriji
Gan karstā uzkoda, gan pamatēdiens tiks vērtēts šādi:

Ēdiena noformējums: 0–20 punkti

Kompozicionālā krāsu un formu vienotība.

Garša un produktu saderība: 0–60 punkti

Smaržas, garšas un konsitences atbilstība.

Tehniskā meistarība un darba organizēšana: 0–20 punkti

Darba tehnika, darba vietas organizēšana; jaunrade un mūsdienīgums.

Viena ēdiena vērtējuma maksimālais punktu skaits: 100 punkti

8. Apbalvošana pēc sacensību fināla
1. vieta — zelta medaļa ar sertifikātu, naudas balva eur 300 vērtībā;

2. vieta — sudraba medaļa ar sertifikātu;

3. vieta — bronza medaļa ar sertifikātu.

Pārējie finālisti saņems diplomus par piedalīšanas sacensībās.

Visiem finālistiem tiek pasniegtas sponsoru un atbalstītāju sarūpētās balvas.

9. Dalības maksa un citi noteikumi

Finālistu dalības maksa pavāru sacensībās ir eur 15,–. Dalības maksa ieskaitāma Pavāru kluba bankas kontā,pēc rēķina saņemšanas:

AS Swedbank
Konta Nr. LV43HABA0551007700946
PVN LV 40008082630
K. Valdemāra ielā 123–51, Rīga, LV-1013

Konkursantu finālistu darba apģērbs — profesionāla pavāru forma, ieskaitot cepuri un darba kurpes.

Katram konkursa finālistam līdzi jāņem sanitārā grāmatiņa.

10. Papildu uzziņas
Par sacensībām var interesēties
Pavāru kluba mājas lapā: www.pavaruklubs.lv
rakstot: lv@chef.lv vai rita.stramkale@gmail.com
vai zvanot pa tālruņiem:

29 238 453 ( Svetlanai Riškovai)

29113964 (Mārim Jansonam)

28 382 637 (Raimonds Zommers)

26 429 989 (Rita Stramkale)

11. Pielikumi

Pieteikuma anketa

Mājas uzdevums

Produktu saraksts

Konkursa nolikums

 

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 5. maijs 20:32
Vārda dienas svin Ģirts, Ģederts

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb