JaunumiLatvijas pavāri „Baltijas kulinārijas zvaigznē”

Latvijas pavāri „Baltijas kulinārijas zvaigznē”

Marta nogalē jau desmito gadu Latvijas delegācija devās uz Sanktpēterburgu, kur norisinājas gastronomijas izstāde „ExpoHoReCa” un pavāru konkurss "Baltijas kulinārijas zvaigzne". Šogad Latviju pārstāvēja trīs konkursanti, kuri mājās pārveda vienu sudraba, vienu bronzas medaļu, pārdomas par to, ko varēja izdarīt labāk, bet galvenokārt jau, protams, jaunu, vērtīgu pieredzi un zināšanas.

Mūsu trīs jaunie, daudzsološie pavāri katrs startēja savā konkursa disciplīnā: Dinārs Zvidriņš gatavoja karsto pamatēdienu no pīles krūtiņas, kopvērtējumā iegūstot 2.vietu. Kārlis Visockis, kurš „Baltijas kulinārijas zvaigznē” piedalījās jau otro gadu, šogad bija pieņēmis izaicinājumu meistarot banketu ēdienu melnajā kastē – sastāvdaļas, kas līdz konkursa sākumam nebija zināmas, šoreiz bija teļa gaļas fileja, granātāboli un fenhelis. Raimonds Zommers, „Pavāru kluba” valdes loceklis un „Kaļķu vārtu" šefpavārs, kurš Sanktpēterburgā bija uzņēmies menedžera un trenera funkcijas, šo kombināciju vērtē kā salīdzinoši klasisku, un Kārlis ar to esot ticis galā ļoti labi. Arī deviņi žūrijas locekļi novērtēja K.Visocka gana atzinīgi, piešķirot viņam 3.vietu konkursā.

Nelielu vilšanās garšu šoreiz nācās izbaudīt Romanam Uglanicam, kurš 2013.gadā ieguva titulu "Latvijas gada pavārs". Viņš konkursā prezentēja nacionālo ēdienu ar lasi, taču gadījās kļūme ar tehnisko aprīkojumu, kā dēļ tika zaudētas vērtīgās minūtes, kas neļāva maltīti pabeigt laicīgi, iegūstot soda punktus. Svetlana Riškova, „Pavāru kluba” valdes priekšsēdētāja un restorāna „Elements” šefpavāre, kura ikdienā strādā kopā ar Romanu, atzina, ka šoreiz tiešām trūkstošā sastāvdaļa uzvarai bija veiksme, jo pats ēdiens ticis pagatavots ļoti meistarīgi. Svetlana šogad darbojās arī konkursa žūrijā, kur nopietni aizdomājusies, kā nākotnē veiksmīgak palīdzēt konkursantiem sagatavoties, lai līdz minimumam samazinātu dažādu tehnisko neveiksmju iespējamību.

Neiekļaušanās noteiktajā laikā patiesībā bija problēma visiem trim konkursantiem, ko R.Zommers komentē ļoti lakoniski: „Vajag trenēties, trenēties un vēlreiz trenēties! Kopumā, protams, visi konkursanti ļoti centās, bija gatavojušies, taču vienmer ir vajadzīgs tas viens papildus solis, lai tiktu līdz uzvarai…”

Pašu konkursa norisi S.Riškova vērtēja kā ļoti pozitīvu: „Bija patīkami, ka neskatoties uz saspīlēto politisko situāciju, konkursa gaisotne bija ļoti draudzīga un sirsnīga, lai gan dzirdēju, ka pašā „ExpoHoReCa” izstādē Krievijas – Ukrainas konfilkta sekas esot jūtamas, jo daudzi uzņēmumi savu dalību izstādē bija atteikuši šo iemeslu dēļ.”

Runājot par citu valstu konkursantiem, īpaši Svetlana uzslavēja divas valstis: „Šogad konkursā pirmo reizi piedalījās konkursanti no Kazahstānas. Bija ļoti interesanti vērot viņu veikumu, jo atšķīrās gan produkti, gan darba stils. Uz medaļām šoreiz gan viņi nepretendēja, bet entuziasma pilnās acis, atvērtība mācīties un enerģija darboties liecināja, ka nākošgad pārējiem jārēķinās ar lielāku konkurenci. Otra valsts, kas pelnījusi uzslavu, protams, ir Igaunija, kas šogad ieguva visas zelta medaļas un mājup devās ar lielo zelta kausu.”

Arī Raimonds par konkursu varēja teikt tikai atzinīgus vārdus un, tā kā pats šajā konkursā ir ieguvis gan sudraba (2006.g.), gan zelta medaļu (2007.g.), tad īpašu uzmanību viņš pievērsa tieši apstākļiem, kādi ir nodrošināti konkursantiem: „Ļoti patīkami redzēt, ka ir novērstas dažādas sīkas nepilnības, uzlaboti apstākļi, lai pavāra darbs būtu pēc iespējas ērtāks – pati darba vieta, kas atvēlēta katram konkursantam, ir kļuvusi lielāka, nekā bija laikā, kad startēju es. Viss tiešām bija godam! ”

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 5. maijs 17:16
Vārda dienas svin Ģirts, Ģederts

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb