JaunumiOtrais pusfināls noslēdzies!

Otrais pusfināls noslēdzies!

21.aprīlī Kandavā notika Latvijas profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu profesionālās meistarības konkursa „Ēdināšanas pakalpojumi” otrais pusfināls. Tajā piedalījās dalībnieki no 11 izglītības iestādēm – no katras pa vienam dalībniekam. Jau rakstījām, ka pirmā pusfināla uzvarētaji tika noteikti 8. aprīlī Priekuļu tehnikumā.
Topošajiem pavāriem tika doti divi uzdevumi: jāsagatavo siltais pamatēdiens par pamatizejvielām ņemot cāļa gaļu un selerijas sakni. Ēdiena sastāvā obligāti bija jāiekļauj arī viena cieti saturoša piedeva, viena mērce un divi dārzeņi. Otrs – melnās kastes – uzdevums slēpa sevī noslēpumu- konkursa dalībniekiem pēc dotās receptes bija jāpagatavo un jāpasniedz karstā uzkoda. Receptes tika ņemtas no Raimonda Zommera grāmatas “Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve". Grāmatas autors atzīst, ka šie finālisti rūpīgāk bija lasījuši receptes – laikam bija brīdināti par kļūdām pirmajā pusfinālā. Tā jau ir melnās kastes būtība – mācīties lasīt recepti, uzsver R.Zommers.

Salīdzinot ar iepriekšējo reizi, Raimondu ļoti iepriecināja dažu konkursantu pārliecinošā māksla uzstāties un prezentēt savu veikumu, viņš norādīja, ka arī šādam aspektam ir ļoti liela nozīme karjeras izaugsmē, tāpēc jāpriecājas, ja šāds talants jau ir dabas dots.

Savukārt Skrundas profesionālās vidusskolas pedagoģe un pavāru konkursa rīcības komisijas eksperte Gunta Stepanova teic, ka šajā reizē nebija izteikta favorīta – visu sniegums bija vienlīdzīgs. Viņasprāt, salīdzinot ar iepriekšējo, šajā pusfinālā parādījās problēmas ar darba organizēšanu un nespēju pielāgoties, ja ierastās virtuves iekārtas vietā stāv priekšā stāv cits, pat labāks, modelis.

Kopējais gatavošanas laiks bija 2.5 stundas, un, lai viss noritētu pēc priekšrakstiem, notiekošajam līdzi sekoja profesionāla žūrija no "Pavāru kluba" – jau pieminētais Raimonds Zommers kā komisijas priekšsēdētājs (restorāna „Kaļķu vārti” šefpavārs, "Pavāru kluba" valdes loceklis), Viesturs Lasmanis (restorāna „Kaļķu vārti” pavārs) un Ina Poliščenko (restorāna „Trīs pavāri” pavāre).

Par katru ēdienu varēja saņemt 100 punktus. Tika vērtēts gan ēdiena noformējums, gan tehniskā meistarība un darba organizēšana, garša un produktu saderība, higiēna un kaitīgie ieradumi, kā arī izpildes laiks.

Pēc pāris stundām žūrija bija gatava izteikt savu vērtējumu: kādu tas iepriecināja, kādu apbēdinaja, bet šoreiz rezultāti bija šādi: 1. vietā – Laine Čižova (VSIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums", uzvarētājas gatavotās porcijas -attēlā), 2. vietā – Kristiāna Šteinfelde (PIKC "Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikums"); 3. vietā – Arta Zommere (PIKC "Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums").

G. Stepanova atzīmēja, ka pirmo reizi 5 gadu laikā abu pusfinālu kopvērtējumā pēc punktiem Vidzeme un Latgale izvirzījusies līderos atstājot aiz sevis Kurzemi, ko gan Zommers teica vērtēt piesardzīgi: "Jāņem vērā, ka arī žūrija tomēr ir subjektīva un dažādās dienās vērtējums var atšķirties citu apstākļu dēļ. Šobrīd punktiem nav nozīmes – galvenais, ka finālā tiksies patiešām labākie no abiem pusfināliem!"

Ar uzvarētājiem finālā tiksimies 19. maijā – tas notiks VSIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā" – lai uzvar labākais!

Konkursus organizē: PIKC „Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikums” sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centru, sociālajiem un sadarbības partneriem.

Konkursu atbalstītāji: Biedrība” Pavāru klubs”; SIA ”Fresh and More”; SIA „Lietas MD”; Priekuļu tehnikums; SIA „Restorānu Servisa skola”

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 7. maijs 16:43
Vārda dienas svin Henriete, Henrijs, Jete, Enriko

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb