JaunumiPirmais jauno pavāru konkursa pusfināls noslēdzies

Pirmais jauno pavāru konkursa pusfināls noslēdzies

15.aprīlī Viduslatgales profesionālajā vidusskolā Preiļos valdīja īpaša gaisotne – tur norisinājās pirmais no profesionālo skolu pavāru konkursa pusfināliem. Te bija ieradušies 12 topošie pavāri (pārsvarā no Latgales puses), lai ne tikai atrādītu savas prasmes pedagogiem un žūrijai no „Pavāru kluba”, bet arī lai aizstāvētu savas mācību iestādes godu.

Kā pastāstīja Skrundas profesionālās vidusskolas pedagoģe un pavāru konkursa rīcības komisijas eksperte Gunta Stepanova, šāds konkurss profesionālo skolu vidū notiek katru gadu, taču šogad tā sagadījās, ka šai aktivitātei netika piešķirts finansējums ne no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), ne no Eiropas fondiem. Tomēr jomas entuziastus tas neatturēja no konkursa organizēšanas – nosakot skolu dalības maksu, kā arī sadarbojoties ar „Latvijas viesnīcu un restorānu asocioāciju”,IZM valsts izglītības satura centru un pieaicinot talkā „Pavāru klubu” žūrijas godā, konkurss izdevās lielisks, ko atzina gan žūrijas pārstāvji, gan paši organizatori.

Konkursa dalībniekiem bija jāgatavo divi ēdieni – pamatēdiens no cūkgaļas karbonādes ar kauliņu, kur, kā obligātā sastāvdaļa bija noteikts arī kālis, un deserts, kurā jāizmanto medus un cigoriņu eksperts. Melnā kaste šoreiz slēpa sevī nevis kādu produktu, bet šķīvjus, uz kā ēdiens bija jāpasniedz. Grūtības, ar ko konkursanti saskārās neatašķiras no tām, kas gadās arī profesionāļiem pat augsta ranga starptautiskos konkursos – nespēja iekļauties noteiktajā laikā dažus spēcīgus konkursantus pabīdīja zemāk rezultātu tabulā.

Kopvērtējumā veiksmīgākais izrādījās Ints Jaansalu no Priekuļu tehnikuma, 2.vietā atstājot Andri Cvetkovu (Vecbebru profesionālā un vispārizglītojošā intrnātvidusskola), kurš tikai ar pusotru punktu bija apsteidzis 3.vietas ieguvēju Jāni Zīmeli no Viduslatgales profesionālās vidusskolas.


Uzvarētāja Inta Jaansalu variācija par cūkgaļas karbonādi un kāli
R. Zommers slavēja dalībniekus par orģinalitāti un priecājās, ka pamatēdienā neviens negatavoja „banālu karbonādi” un bijis patīkami redzēt, ka konkursanti tiešām ir nopietni gatavojušies. Gunta Stepanova gan godīgi atzina, ka receptes jau izdomā pedagogi vai audzēkņa prakses darba devēji. „Reti kurš pats izdomā savu recepti, piemēram, 3. , 4.kursa audzēkņu darbos diezgan skaidri saskatāms viņu darba devēja rokraksts."

Žūriju pārstāvēja trīs „Pavāru kluba” biedri – Ina Poliščenko, Andris Rūmītis un Raimonds Zommers, kā arī viena no konkursa organizatorēm Līvija Brūvere. Par ļoti pozitīvu jaunieviesumu G.Stepanova atzina no „Latvijas gada pavārzeļļa” konkursa aizgūto ideju – žūrijas individuālu sarunu ar dalībnieku, iesakot, kā uzlabot savu sniegumu. „Atšķirībā no pavārzeļļiem, mūsu konkursanti pie žūrijas devās kopā ar saviem pedagogiem, jo arī viņiem ir ļoti svarīgi dzirdēt profesionāļu teikto un iemācīties ko jaunu.”

Raimonds ļoti atzinīgi novērtēja arī pašu konkursa vietu un organizatorisko pusi: „Konkursam atvēlētās telpas bija patīkami plašas, inventārs moderns un reāli pielietojams, bet pati konkursa norise noorganizēta vienkārši izcili!”

Otrais pusfināls norisināsies Skrundā, kur savā starpā sacentīsies 13 profesionālo skolu audzēkņi. G.Stepanova ļoti priecājas par lielo atsaucību no skolām, jo kopumā konkursā ir pārstāvētas veselas 25 skolas, kas, neskatoties uz dalības maksu un laiku, kas nepieciešams, lai konkursantu sagatavotu, novērtē šādu kopā sanākšanas pasākumu vērtību.

 

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 5. maijs 12:00
Vārda dienas svin Ģirts, Ģederts

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb