JaunumiSerdžo Mauri: ”Ar mīlestību attīstās arī talants!”

Serdžo Mauri: ”Ar mīlestību attīstās arī talants!”

Kā jau informējām, aprīļa sākumā Latvijā ieradās vairāki jauni topošie pavāri no Itālijas, lai praktizētos Rīgas labāko restorānu virtuvēs, un kopā ar viņiem Latviju apciemoja arī Serdžo Mauri (Sergio Mauri) no Komo reģiona – šefpavārs, someljē, sava reģiona tradicionālās virtuves popularizētājs un pasniedzējs pavāru skolās Itālijā. Rīgā Serdžo gatavoja īpašas itāļu garšas vakariņas restorānā "Kaļķu vārti" un vadīja semināru, sniedzot zināšanās, ko kulinārijas jomā ir guvis vairāk kā 40 gadu garumā. Nelielajā intervijā "Pavāru klubam" viņš dalās iespaidos un atklāj, kas tad ir tas, kas Komo reģiona virtuvei piešķir īpaši neatkārtojamo garšu.

Kādi ir Jūsu iespaidi par Rīgu un tās iedzīvotājiem?

Pirmais, kas nāk prātā ir ārkārtīgi lielā laipnība. Lai arī pastāv valodas barjera, laipnību var just caur un cauri, jo īpaši vietās, kuras pameklējām un kur bijām gaidīti. Pretimnākšana un savstarpējs atbalsts ir tās lietas, bez kā nav iespējams ne konstruktīvi sarunāties, ne sasniegt vēlamo rezultātu, tāpēc es to ļoti augstu vērtēju. Patīkami pārsteidza Rīgas vēsturiskā nozīme un īpašā arhitektūra.

Kas ir tie produkti, bez kuriem nebūtu iedomājama Komo tradicionālā virtuve?

Tās noteikti ir Komo ezera zivis – ezera asaris (persika zivs), saldūdens siļķe (missoltino), ezera forele. Nedaudz mazāk pieejami, bet iecienīti ir arī meža dzīvnieki – zaķis, mežacūka, briedis.

Kāds, jūsuprāt, ir pats burvīgākais ēdiens?

Tas ir jebkurš ēdiens, kurā produkti ir veiksmīgi sabalansēti un garšas netiek pretnostatītas, bet lieliski papildina viena otru. Man pašam ļoti garšo cūkgaļas ribiņas, kopā ar Savojas kāpostiem, sīpolu un burkāniem…

Kurš no LV produktiem Jums šķiet visīpašākais?

Man ir sanācis būt Latvijā tikai pāris dienas, bet teiksim, ka tās ir Baltijas jūras zivis, kas man varētu šķist interesantas.

Ja varētu vienu itāļu produktu padarīt par latviešu tradicionālo produktu – kādu produktu Jūs izvēlētos?

Polentu no kukurūzas miltiem. To var veiksmīgi apvienot gan ar gaļas , gan zivju ēdieniem, pagatavojot dažādos veidos. Polentu var ēst maizes vietā. To var gatavot kopā arī ar vidējas cietības sieru, piešķirot īpašu garšu, atkarībā no siera šķirnes. Ņemot vērā, ka Latvijā vairākus mēnešus gadā ir auksts, polenta būtu lielisks ēdiens. Vēl viens pluss ir tāds, ka to var gatavot atkārtoti, ieliekot krāsnī iepriekšējā dienā sagatavotu.
Sagrieztu šķēlēs to var pasniegt kopā ar Baltijas jūras zivīm, kā mēs to izdarījām svētku vakariņās, pasniedzot polentu kopā ar Komo ezera zivi missoltīno, bet to var gatavot arī pavisam vienkārši ar pienu un cukuru!

Kas lieliskam šefpavāram ir svarīgākās īpašības? Cik liela nozīme ir talantam, radošumam un cik liela – uzcītībai?

Lieliskam pavāram, manuprāt, no neliela daudzuma produktu, tā teikt no tā, kas ir ledusskapī, ir jāprot pagatavot lielisku un līdzsvarotu ēdienu. Tas nozīmē, ka lieliskam pavāram ir jābūt radošam. Bet lai tā būtu, vispirms ir jābūt kaislībai un mīlestībai pret darbu, ko dari. Kad ir kaisle un mīlestība, pēc tam ar pieredzi attīstās arī talants. Radošums, tā jau ir personiska īpašība , jo, ja nav talanta, tad pavārs nevar būt radošs.

Informācija par Serdžo Mauri


Serdžo Mauri gastronomijas jomā darbojas jau vairāk kā 40 gadus, šajā laikā aktīvi iesaistoties ne tikai ēdiena gatavošanas procesā, bet arī itāliešu virtuves popularizēšanā un jauno pavāru izglītošanā. Viņš ir cieši saistīts ar tradicionālo virtuvi, vietējo produktu izzināšanu, lietošanu un popularizēšanu. Tāpat arī šefpavārs ir praktizējies gan divu, gan trīs Michelin zvaigžņu restorānos, kā arī pats nopelnījis vienu Michelin zvaigzni, ko sagalabājis 6 gadus.

Jau no 2000. ada S.Mauri ir konkursa Gada Pavārs (kas norisinās Ristorexpo- Erba, Komo) žūrijas loceklis un piecus gadus (2005. – 2010.g.) ir bijis arī Itālijas Taittindžera prēmijas konkursa komisijas loceklis.

Kā docents izglītības iestadēs Serdžo strādā no 2010. gada; 2013./2014. macību gadu viņš pavada virtuves laboratorijā Komo Profesionālās izglītības centrā un vēl kādā citā skolā (Il-Presa di Carate Brianza), paralēli tam arī aktīvi piedaloties sanāksmēs un apaļo galdu apspriedēs par tēmām, kas skar Komo reģionu.

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 5. maijs 12:39
Vārda dienas svin Ģirts, Ģederts

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb