JaunumiLabākais jaunais pavārs profesionālās meistarības konkursā noskaidrots!
Jauno pavāru finālā tikās 3 labākie no pirmā pusfināla Priekuļos (Mārcis Klatenbergs no SIA „Restorānu Servisa skolas”, Vecbebru Profesionālās un vispārizglītojošās internātvidusskolas audzēkne Aija Ruža un Kristīne Baiba Žegare no Priekuļu tehnikuma) un 3 labākie no otrā pusfināla Kandavā (Laine Čižova no VSIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma",- Kristiāna Šteinfelde no PIKC "Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikuma" un Arta Zommere no PIKC "Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma"). Jau pēc otrā pusfināla, žūrijas priekšsēdētājs Raimonds Zommers norādīja, ka vietu sadalījums pusfinālos vēl neko nenosaka par uzvarētajiem finālā, un tas arī piepildījās realitātē.
Tātad, uzvaras fanfaras 19. maijā skanēja:
1. vietas ieguvējai Kristīnei Baibai Žegarei no Priekuļu tehnikuma (pusfinālā bija trešā);
2. vietas ieguvējam SIA „Restorānu Servisa skolas” audzēknim Mārcim Klatenbergam (pusfinālā 1. vieta),
3. vietas ieguvējai Artai Zommerei* no PIKC "Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma" ( pusfinālā 3. vieta).
Pateicoties uzņēmumam "Arkolat" uzvarētājiem tika pasniegti pavāru kausi ar gravējumu – vērtīga atmiņa un motivācija tālākajām uzvarām, turpretī balva 1. vietas ieguvējai no "Pavāru kluba" būs praktiski noderīga – visu biedrības organizēto meistarklašu un semināru bezmaksas apmeklēšana 2015.gadā. Gan audzēkņus, gan viņu skolotājus ļoti iepriecināja arī "Pavāru kluba" valdes priekšsēdētājas Svetlanas Riškovas ierašanās un iedvesmojošā runa. Organizatori izsaka paldies arī pārējiem uzņēmumiem par bagātīgi sarūpētajām dāvanām.
Kādi tad šoreiz bija uzdevumi? 50 punktus no 100 varēja iegūt par ēdiena garšu, pārējo nosaka tehniskās prasmes, higiēnas prasību ievērošana, iekļaušanās laikā u.tml.
Pirmais uzdevums, kā ierasts arī pusfinālos, bija melnā kaste – šoreiz tur slēpās laša tartars no Raimonda Zommera pavārgrāmatas "Mūsdienas Latvijas virtuve". It kā jau nav grūts uzdevums, uzskata Raimonds, bet Skrundas profesionālās vidusskolas pedagoģe un pavāru konkursa rīcības komisijas eksperte Gunta Stepanova īsti gan tam nepiekrīt: ir nianses, kas jāzina, un to nezināšana visu var sabojāt, piemēram, nepareizas eļļas izmantošana.
Otrais uzdevums – pagatavot pamatēdienu no butes. Šoreiz katram konkursantam bija jāgatavo 2 butes – viena, ko prezentēt žūrijai, otra, ko dot viesmīļu konkursantiem, jo viņu uzdevums bija tās servēt un viesu priekšā izfilēt. Gunta norāda, ka dažiem konkursantiem viena bute sanākusi izcila, bet otra ne tik labi – tā nav laba zīme, jo pavāram jāmāk turēt nemainīgs kvalitātes līmenis.
Trešais uzdevums – siera plate (paldies "Siera klubam" un SIA "Malvess", kas uzdevumam sagādāja svaigus un smaržīgus sierus). Lai rezultāti nebūtu tik vienveidīgi, katram vajadzēja iekļaut platē divus mīklas izstrādājumus – te nu jaunie pavāri varēja izpausties, pārsteidzot ar visdažādākajiem risinājumiem. Gunta gan norāda, ka atkal “uzpeldēja” vecā problēma, kas jau parādijās pusfinālos, proti, neiekļaušanās laikā. Lai glābtu situāciju un konkursa viesiem nebūtu ilgi jāsēž pie tukšiem galdiem, Raimonds Zommers viesus pārsteidza ar šefpavāra komplimentiem, parādot priekšzīmi, kādam ir jābūt īstam šefpavāram.
“Liels paldies Pavāru klubam, īpaši Raimondam, jo viņš ir daudz ieguldījis, lai pakāpeniski uzlabotu gan konkursa nolikumu, gan norisi” – saka pavāru konkursa rīcības komisijas eksperte Gunta Stepanova. “Ir potenciāls šī konkursa finālistus kādreiz redzēt arī starptautiskos konkursos!” G.Stepanova arī ļoti novērtē "Pavāru kluba" iniciatīvu, pateicoties kurai šogad nebija problēmas sagādāt izejvielas konkursa norisei. Gandarījums arī par to, ka izdevās izveidot tik labu darba komandu un piesaistīt tik daudz atbalstītāju, šajā ziņā Gunta priecājas arī par savu spēju iedvesmot un iesaistīt citus.
Par pašu konkursu G.Stepanova komentē: “Neredzēju, kas notiek virtuvē, bet baudīju ēdienus, kad tos pasniedza viesmīļu konkursa dalībnieki. Kad izlika porcijas – bija grūti noteikt, kas labāks, jo ne vienmēr vizuāli skaistākais ēdiens slēpj arī labāko garšu, arī par garšu mūsu, skolotāju, viedokļi krasi atšķīrās. “
Žūrijas komisijas priekšsēdētājam Raimondam Zommeram fināla rezultāti pārsteigumu nesagādaja. Pierādījās tas, ka galarezultātu nosaka treniņš un vēlreiz treniņš – konkursanti, kuri šajā laikā vairāk pavadījuši laiku praktiski gatavojoties vai reāli strādājot reālās prakses vietās – restorānos – , sevi finālā parādīja daudz pārliecinošāk, jo papildus skolā iegūtajām zināšanām reālā prakse ir neatsverami būtiska. “Redzu, ka cilvēks ir centies, bet, ja nav treniņa un vienkārši cer uz veiksmi, tad konkursa laikā visi centieni sabrūk,” norāda Raimonds.
Raimonds arī ar gandrījumu norāda, ka konkursa organizācija un pat nolikums visu laiku tiek uzlabots, tādējādi tuvojoties Eiropas un pasaules konkursu līmenim. Tas ir svarīgi ne tikai profesionālajām skolām un to audzēkņiem, bet arī atstāj iespaidu uz kopējo restorānu kultūru Latvijā. "Jo augstāks līmenis būs skolās, jo pavāri būs izglītotāki un mēs atbrīvosimies no stereotipiem, ka pavārs tikai šmorē karbonādes un cep kotletes…"
Tāpat kā pusfinālā arī šoreiz Raimonds īpaši atzinīgi novērtēja, ka jaunie pavāri māk pārliecinoši pasniegt un prezentēt savu paveikto. Patīkami pārsteigusi arī draudzīgā atmosfēra konkursantu vidū – lai arī viņi ir konkurenti, tomēr viens otram palīdzību neatteica un visi bija pozitīvi noskaņoti.
Konkursu atbalstītāji: Biedrība” Pavāru klubs”; SIA ”Fresh and More”; SIA „Lietas MD”; Priekuļu tehnikums; SIA „Restorānu Servisa skola”
*Ziņkārīgos varam informēt, ka konkursa žūrijas priekšsēdētaju, "Pavāru kluba" valdes locekli Raimondu Zommeru un finālisti Artu Zommeri nekādas radniecības saites nesaista.