JaunumiPavārzeļļi – sarosās!
Pieteikums konkursam ir jāsūta uz e-pastu: lv@chef.lv ar norādi „Pavārzeļļu konkursam”.
Pēc mājas uzdevumu izvērtēšanas, konkursa finālā iekļūs astoņi labākie jaunie pavāri, kas 3. septembrī Ķīpsalā izstādē „Riga Food 2015” gatavos ēdienus pēc pašu izstrādātajām receptēm.
Pirmo trīs vietu ieguvēji saņems medaļas, sertifikātus, kā arī sponsoru un atbalstītāju sarūpētās balvas. Savukārt jauno pavāru konkursa uzvarētājs saņems ne tikai titulu „Latvijas pavārzellis 2015”, bet arī naudas balvu – 300 eiro.
Sacensību nolikumi un pieteikuma anketa atrodama biedrības “Pavāru klubs” mājaslapā www.chef.lv un izstādes “Riga Food” mājaslapā www.rigafood.lv. Sacensības rīko biedrība “Pavāru klubs” sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1.
Edgars Balodis meklē jaunas garšas
Pagājušā gadā izstādē „Riga Food” konkursā „Latvijas pavārzellis 2014” uzvaras laurus plūca restorāna „Kaļķu vārti” jaunais un talantīgais pavārs Edgars Balodis (attēlā), kurš citiem pavārzeļļiem iesaka meklēt arvien jaunas garšas. Edgara šī brīža atklājums virtuvē ir laksis! „Laksis smaržo un garšo kā ķiploks. Aug ēnainos, mitros Latvijas mežos un gāršās, piemēram, Slīterē, Siguldā. Turklāt ir daudz veselīgāks nekā lielveikalos nopērkamais ķiploks. Tāpēc iesaku no Ķīnas ievestos ķiplokus aizstāt ar pašu salasītiem Latvijas lakšiem, no kuriem var pagatavot ļoti gardu un aromātisku pesto,” norāda Edgars Balodis, piemetinot, ka lakši ir aizsargājams augs un tos nedrīkst tirgot, bet savām vajadzībām salasīt var un vajag.
Pagatavo lakšu pesto!
2 saišķi lakšu;
150 ml olīveļļas;
50 g cietā siera (sauja);
100 g Indijas riekstu;
šķipsna sāls.
Pagatavošana: lakšu lapas noskalo, nosusina un nolauž kātiņus. Lapas liek blenderī, pakāpeniski, pa vairākām reizēm lej klāt olīveļļu un sablendē. Tad pieber riekstus un sablendē. Beigās pieber uz smalkās rīves sarīvētu sieru, sāli un vēlreiz visu sablendē. Masu liek burciņās, aizvāko un uzglabā ledusskapī. Lai labi garšo!
Konkurss „Latvijas pavārzellis ” – atspēriena punkts jaunajiem pavāriem
Par uzvaru konkursā „Latvijas pavārzellis 2014” Edgars Balodis saka, ka tas bijis patīkams atzinums tam, ko viņš dara. Pavāra pienākumus Edgars par darbu nesauc! „Atrodi to, ko tu mīli darīt, un tev nekad nebūs jāstrādā! Konkursam pieteicos ar pārliecību, ka izcīnīšu 1. vietu,” stāsta jaunais pavārs, kurš ieklausās šefpavāra Raimonda Zommera un Viestura Lasmaņa padomos. Uz jautājumu, kas jāņem vērā šī gada konkursantiem, lai varētu plūkt uzvaras laurus, Edgars nevilcinoties dod padomu: „Katrs ēdiens jāpagatavo vismaz sešas reizes. Jāiemācās kā pantiņš! Konkurss noteikti nav vieta, kur improvizēt! Svarīgi, lai pagatavotais ēdiens garšo arī pašam!” – tā Edgars.
Izziņa: Izstāde “Riga Food 2015” notiks no 2. līdz 5. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.