JaunumiLatvijas 2015. gada pavārzellis – kā ēdiens mīl sāli…

Latvijas 2015. gada pavārzellis – kā ēdiens mīl sāli…

Kā jau katru gadu, dienu pirms konkursa "Latvijas gada pavārs"savus spēkus Ķīpsalas izstāžu hallē pārbauda pavārzeļļi. 3.septembrī 8 jaunie profesionāļi ķērās pie uzkodas un pamatēdiena gatavošanas, cenšoties pārspēt viens otru ēdienu orģinalitātē, garšu sadarībā, krāsu un smaržu buķetes pilnībā.
Jaunajiem profesionāļiem trīs stundu laikā bija jāpagatavo uzkoda, izmantojot Latvijas samu un diļļu sēklas, kā arī pamatēdiens no veselas pīles un kāļiem. Katram pavārzellim talkā nāca palīgs – kādas pavāru skolas audzēknis un ne vecāks par 23 gadiem – šāda prastība nolikumā tika iekļauta, lai izvairītos no situācijām, kad pavāra palīgs ir vairāk pieredzējis, nekā pats pavārzellis.
Konkursantu veikumu rūpīgi vērtēja starptautiska un prestiža žūrija piecu cilvēku sastāvā – žūrijas priekšsēdētājs Dragans Unics (Dragan Unic) – Šefpavāru Apvienību Pasaules Asociācijas (WACS -The World Association of Chef’s Societies) Ziemeļvalstu reģiona priekšsēdētājs, Jari Karlsons (Jari Karsson), Dariuss Dobrovolsks (Darius Dobrovolskas) – Lietuvas Pavāru Kluba prezidents, Inga Paenurma (Inga Paenurm) – Igaunijas Pavāru kluba valdes locekle, Dmitrijs Demjanovs (Dmitry Demjanov),- Igaunijas Bocus d’Or akadēmijas prezidents).
Pēc nopietna četru stundu vērtēšanas darba, žūrijas pārstāvji pauda gandarījumu par pavārzeļļu veikumu. Dariuss Dobrovolsks norādīja, rezultāti ir patiešām pārsteidzoši, ņemot vērā, ka te sacenšās jaunie pavāri, no kuriem vairumam ir labi ja pāris gadu pieredze restorānu virtuvē. "Pavārzeļļi strādāja skaisti un tīri. Īpaši apsveicami bija tie konkursanti, kuri nebaidījās izmantot dažādas tehnikas zivs un gaļas pagatavošanā – piemēram, viens no dalībniekiem pasniedza pīli, pagatavotu veselos četros veidos! Runājot par trūkumiem – šķiet, jaunieši uztraukumā aizmirsa pagaršot paši savus ēdienus, jo daudziem no tiem būtiski pietrūka sāls… " Arī I.Paenurma norādīja, ka vairākiem ēdieniem pietrūka to garšu nianšu, ko spēj panākt sāls un citas garšvielas. Igaunijas Pavāru kluba valdes locekle salīdzināja atšķirības starp pirmo un otro ēdienu: "Es nezinu, kas notika pēc uzkodas atdošanas, bet vairumam dalībnieku tā bija galvas tiesu pārāka par pamatēdienu. Bija dalībnieki, kuri izvēlējās pīli pasniegt bez mērces – tas ir ļoti riskanti, jo tieši mērce nereti ir tā, kas glābj gaļas ēdienu." Tomēr kopumā uzrunātie žūrijas locekļi bija vienisprātis, ka konkurss ir noritējis veiksmīgi un pavārzeļļi nākotnē noteikti var mērķēt arī uz gada pavāra titulu!
4.septembra vakarā Latvijas Nacionālās Bibliotēkas svinību zālē tiks noskaidrots, kuri no astoņiem dalībniekiem, iegūs godalgas! Seko līdzi jaunumiem mūsu mājas lapā un Facebook lapā!
"Latvijas 2015.gada pavārzellis" dalībnieki:
1. Kārlis Rūdolfs Aiše /restorāns "Elements"/
2. Vladislavs Žabarausks /restorāns "Bibliotēka Nr.1"/
3. Emīls Skalbergs /restorāns "MUUSU"/
4. Ieva Bērica /"Restorāns 3"/
5. Ieva Eriņa /restorāns "PleinAir"/
6. Ernests Šustiņš /restorāns "MUUSU"/
7. Artjoms Černorižs /restorāns "Gastronome"/
8. Kristiāna Šteinfelde /restorāns "Kaļķu vārti"/

Pavāru Klubs izsaka lielu pateicību konkursa ģenerālsponsoram REATON, kā arī pārējiem sponsoriem un atbalstītājiem, bez kuriem šis pasākums nebūtu iespējams!

Teksts un foto: Līga Sudare

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 25. novembris 14:32
Vārda dienas svin Katrīna, Kate, Kadrija, Trīne, Katrīne

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb