JaunumiPieci jautājumi Svetlanai Riškovai
Par godu 8. martam un sieviešu dienai, mājaslapa www.un.org (Zero Hunger Challenge), kas rūpējas un informē cilvēkus par bada samazināšanu pasaulē, ekoloģisko pārtiku, ilgtspējīgām pārtikas apgādes sistēmām, ūdens taupīšanu un citām vitāli svarīgām lietām, uz nelielu interviju uzaicināja Latvijas "Pavāru kluba" valdes priekšsēdētāju Svetlanu Riškovu.
Svetlana Rišokova ir profesionāla pavāre kopš 1995. Gada. Savu arodu ir veikusi Latvijā un ASV. Svetlanas vadītais restorāns nodrošināja visu delegātu ēdināšanu Eiropas Prezidentūras laikā Latvijā
Jūs esat sieviete un līderis profesionālajā pavārmākslās kopienā! Ko tieši jums nozīmē „dzimumu vienlīdzība”?
Es jūtos ļoti komfortabli. Esmu šefpavāre un Pavāru kluba direktore. Citi pavāri mani respektē un palīdz.
Kā jūs nokļuvāt tieši šajā nozarē? Kāpēc kļuvāt par šefpavāru un kāpēc sākāt gatavot?
Man ir paticies gatavot jau kopš bērnības. Es gatavoju kopā ar savu mammu, un vienmēr centos radīt jaunas garšas un sastāvdaļas ēdieniem. Un tieši tāpēc man laikam nebija nekādu problēmu izvēlēties savu profesiju: es vienmēr zināju par ko gribu kļūt, tālākais bija atkarīgs vien no skolas, kurā apgūt tieši šo profesiju. Laikos, kad es mācījos, pavāru skolās vairums studentu bija meitenes, bet mūsdienās situācija ir krietni savādāka.
Kā dzimuma nevienlīdzība ietekmē tieši tavu darbu un darba vidi?
Visgrūtākais ir sabalansēt darbu ar ģimenes dzīvi. Bet man ir paveicies, ka jūtu lielu atbalstu no vīra un radu puses.
Kā jūs domājat, vai darbības, kas atbalsta pārtikas drošību, uzlabotu uzturu un ilgtspējīgas pārtikas sistēmu, var dot iespējas sievietēm un veicināt dzimumu līdztiesību?
Jā, es domāju, ka šī ir ļoti svarīga tēma. Ilgtspējīgas pārtikas apgādes sistēmas var palīdzēt cilvēkiem plānot savu dzīvi veselīgāku un kvalitatīvāku. Tā kā lielākā daļa sieviešu ir tās, kuras rūpējas par veselību un labsajūtu savās ģimenēs, pārtikas nodrošinātība un uzturs ir ļoti svarīga šā darba sastāvdaļa.
Kas būtu tas viens padoms, ko gribat ieteikt jaunām sievietēm, kuras grib strādāt šajā jomā vai iesaistīties "Zero Hunger Challenge" organizācijā?
Es ieteiktu mīlēt savu darbu un darīt to ar visu savu sirdi. Būt atvērtām, ja tiek piedāvāta palīdzība, vai kāda inovatīva ideja.
(Svetlana kopā ar Šefpavāru Apvienību Pasaules Asociācijas (WACS -The World Association of Chef’s Societies) Ziemeļvalstu reģiona priekšsēdētāju Draganu Unicu).