JaunumiLatvijas 2017. gada pavārzellis ir noskaidrots!

Latvijas 2017. gada pavārzellis ir noskaidrots!

Jau 11. reizi Ķīpsalas izstāžu hallē, starptautiskās pārtikas izstādes "Riga Food 2017" ietvaros septembra sākumā tika noskaidroti labākie jaunie pavāri – pavārzeļļi, kuru vecums nepārsniedz 23 gadu slieksni. Šoreiz par goda tituliem cīnījās 5 dalībnieki, no kuriem trīs pārstāvēja Valsts SIA "Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikumu", bet divi savas darbavietas  – restorānus "Kaļķu vārti" un "Entresol".


7. septembrī jau no 11:00 rītā jaunie pavāri ar saviem palīgiem rosījās savos konkursa boksos, iepazīstot "Electrolux" sagādāto virtuves aprīkojumu un tehniku. Trīs stundu un 5 minūšu laikā dalībnieku uzdevums bija pagatavot auksto uzkodu par pamatsastāvdaļām izmantojot paipalu un paipalu olas un veģetāro pamatēdienu, kurā jāiekļauj pastinaks, fenhelis un gailenes.
 
Dalībnieku ēdienu gan pēc tehniskiem, gan garšas un vizuālā noformējuma parametriem vērtēja žūrija 4 cilvēku sastāvā – Deniss Rafns /Deniss Rafn, žūrijas priekšsēdētājs, Dānija/, Aleksandrs Prokopovičs /Aleksander Prokopovich, tehniskais tiesnesis, Krievija/, Koits Ūstalu /Koit Uustalu, Igaunija/ un Jaroslavs Orsevskis /Jaroslav Orsevski, Lietuva/.
 
Koits Ūtsalu, kurš ir šefpavārs vienā no prestižākajiem ziemas hoteļiem Igaunijā atzina, ka kopumā jauno pavāru sniegums bija labs: "Biju patīkami pārsteigts, cik labs bija dažu dalībnieku sniegums, taču, jāsaka godīgi, ka biju arī pārsteigts, cik ļoti atšķirīgos  līmeņos konkursa dalībnieki bija. Pieļauju, ka te visu tomēr izšķir reālā pieredze darbā restorānā – lai arī cik labi skola sagatavotu savus pavārus, par augstas klases profesionāļiem viņi kļūst tikai strādājot labā restorānā. Darbs restorānā palīdz atrast arī pašam savu rokrakstu, jo skolā tomēr visi tiek mācīti vienādi." Jautāts par to, vai, viņaprāt, pavārzeļļiem dotie uzdevumi bija grūti, Koits atzīst, ka veģetārais pamatēdiens nekad nav viegls  uzdevums pat pieredzējušiem pavāriem, tāpēc jaunie pavāri patiešām ir pelnījuši uzslavas, ka salīdzinoši labi tika galā ar šo izaicinājumi. Arī paipalas gatavošana uzkodā neesot no vieglajām, turklāt tā prasa vairāk laika, taču, neskatoties uz to, jaunie pavāri pamanījās izmantot dažādas gatavošanas tehnikas, kas ir ļoti apsveicami: "Garšu kombinācijas bija diezgan tradicionālas, taču tas nav slikti, ja ēdiens ir labi pagatavots. Patīkami pārsteidza, cik labi paipala sader kopā ar burkāniem – ļoti laba kombinācija!"
Kādi ir priekšnosacījumi, lai uzvarētu jauno pavāru konkursā? "Ir jābūt pieredzei kādā labā restorānā un daudz jātrenējas, jātrenējas un jātrenējas. Ir ļoti svarīgi mācīšanās procesā saņemt atgriezenisko saiti par paveikto, tāpēc ir ļoti svarīgi strādāt laba šefpavāra vadībā. Es uzskatu, ka labs šefpavārs ir tas, kurš virza savus darbiniekus un pārrauga procesu, nevis pats visu dara."

Konkursa rezultāti apstiprina žūrijas pārstāvja Koita Ūtsalu teikto, jo pirmo divu vietu ieguvēji ir tie, kuriem ir jau pieredze labi novērtētos restorānos. Par "Latvijas 2017. gada pavārzelli" ar 511 punktiem tika atzīts Artūrs Bilzens (restorāns "Kaļķu vārti"), bet otrajā vietā ar 504 punktiem ierindojās Konstantīns Mihejevs (restorāns "Entresol"), par veseliem 85 punktiem apsteidzot 3. vietas ieguvēju Normundu Silkalnu (Valsts SIA "Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikums"). Ceturtajā un piektajā vietā attiecīgi ierindojās Kaspars Aigars un Jurģis Dukurs  (Valsts SIA "Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikums").

Konkursa uzvarētājs Artūrs Bilzens jau pirms rezultātu paziņošanas atzina, ka šogad gājis uz pilnu banku un cer uz 1. vietu: "Pagājušajā gadā paliku 2. vietā, šogad cītīgi strādāju un ceru uz to labāko. Konkursā viss gāja raiti, ar garšām viss bija kārtībā, arī laika ziņā izdevās iekļauties sekundi sekundē – pamatēdienā ir tikai viena detaļa, par ko līdz galam neesmu apmierināts. Pamatēdienu vispār sākumā bija grūti izdomāt, bet, pateicoties restorāna kolēģu ieteikumiem, tikām galā. Šī bija arī mana pirmā pieredze paipalas gatavošanā un, manuprāt, viss izdevās. Liels paldies jāsaka arī manam palīgam Edgaram Piskunovam!"
"Pavāru klubs" izsaka lielu pateicību izstāžu hallei BT 1, ģenērālsponsoram REATON, sponsoriem "Electrolux", "Dansukker", "Santa Maria", "Unilever, Arkolat", "Farm Frittes", "GEMOSS", "PROMO Cash&Carry", "Tukuma piens", "Bidfood", "Augļu serviss", "Kiilto Clean", "Balthellin", "Grand Hotel Kempinski Riga", "Live Riga", "Jokado", restorāns "Entresol", restorāns "Vēl vairāk saules" un citi atbalstītāji.

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 24. novembris 14:08
Vārda dienas svin Velta, Velda

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb