JaunumiLatvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!

Latvijas komanda izcīnīja 12. vietu starp labākajām Eiropas un Pasaules komandām Tronheimā Norvēģijā.

Bocuse d’Or ir pasaules pavāru čempionāts, kas notiek reizi divos gados. Šefpavāra Pola Bokuza vārdā nosauktais konkurss notiek jau no 1987. gada, jo viņš bija idejas autors čempionātam. Šis čempionāts bieži tiek dēvēts par pavāru olimpiādi. Laikam ejot, ar vien vairāk valstis gribēja piedalīties, tāpēc tika ieviestas kontinentālās atlases. Bocuse d’Or Eiropa pirmo reizi notika 2008. gadā. Katrā no dalībvalstīm notiek arī nacionālās atlases, lai izvēlētos pavāru, kuram būs iespēja pārstāvēt savu valsti konkursā. Eiropas atlasē tiek izvēlētas desmit komandas kas tiek tālāk uz pasaules finālu.

Latvijas komandu pārstāvēja šefpavārs Nils Ģēvele no restorāna “Ferma”.  Sīvā cīņā viņš uzvarēja Bocuse d’Or Latvija atlasi 2023. gadā un izcīnija šo īpašo iespēju kāpt uz lielās skatuves. Nils jau no skolas laikiem startēja Skills konkursos, un bija sasniedzis ļoti izcilus rezultātus. Šobrīd Nila radītos ēdienus var nogaršot restorānā Ferma, kā arī apmeklēt pavārmākslas meistarklases Restorānu servisa skolā. Ar Nilu kopā startēja commis (pavāra palīgs) Agate Batraga un trenere Svetlana Riškova, kā arī Latviju žūrijā pārstāvēja Dinārs Zvidriņš, iepriekšējo gadu Bocuse d’Or Eiropas atlases Latvijas kandidāts.

Bocuse d’Or konkursā ir divi uzdevumi, kuriem tiek doti četri mēneši laika izpildei. Konkursantam ir jāpagatavo vien ēdiens uz šķīvja un viens ēdiens uz paplātes. Konkursa rīkotājvalsts izvēlas savam reģionam īpašas izejvielas, kurām ir jākļūst par šo ēdienu zvaigznēm. Tronheimas šķīvja uzdevums bija izmantot ziemeļbrieža gaļu un komplimentā kas tiek pasniegts vienlaicīgi bija jāizmanto akvavit Norvēģu brendijs ar anīsu garšu.

Savukārt, paplātes uzdevums bija Skrei melnā menca, kaltēta menca un jūras ķemmītes. Šīs receptes tiek iesniegtas divas nedēļas pirms konkursa ar skicēm. Konkursa gatavošanās laikā tiek veidota speciāla paplāte uz kuras tiek servēts ēdiens. Tā ir ļoti īpaša tradīcija, kas prasa dažādu mākslinieku iesaisti.

Tronheimā konkurss notika divas dienas 19. Un 20. martā, Latvijas komanda startēja otrajā dienā, kā septītā. Kopā piedalījās divdesmit komandas, kuras demonstrēja savas valsts kulināriju un ēdienu tradīcijas. Eiropas atlasē tiek uzskatīta par ļoti grūtu, jo pasaules stiprākas komandas ir no Eiropas. Pēdējo gadu dominance  ir skandināvu valstīm , kuru pārstāvji ir uz goda pjedestāla katrā konkursā. Ēst gatavošanai tiek dotas 5 stundas un 35 minūtes kopā. Pirmo ēdienu atdod šķīvi pēc 5 stundām  un 5 minūtēm un pēc tam paplāti pēc 30 minūtēm. Konkursanti tiek vērtēti par katra no ēdienu garšu un par darba tehniku, tādejādi saņemot trīs vērtējumus.

Par konkursa uzvarētāju ķļuva dāņu šefpavārs Sebastian Holberg Svendsgaardar 1716 punktiem, sudrabs zviedru komandai ar Gustav Leonhardt (1708 punkti) un bronza mājiniekiem norvēģu komandai ar šefpavāru Havard Werkland (1698 punkti). Šo komandu pārsvars bija ļoti liels, ceturtā vietā iekļuva Lielbritānija atpalikot par 150 punktiem. Piekto vietu ieņēma Francija un sesto Ungārija.

Nils Ģēvele ar komandu izcīnija 12. vietu ar 1268 punktiem, atpaliekot vien 34 punktus no pirmā desmitnieka, kas ir izcils rezultāts Latvijas komandai, jo tika apdzīti ļoti daudz konkurenti, kuri iepriekš bija par galvastiesu labāki. Ļoti atzinīgi no citām komandām tika vērtēta Latvijas komandas izaugsme šo divu gadu laikā. Tik augstu rezultātu Eiropa no mums negaidīja. Nilam izdevās viss ieplānotais, kā arī īpāsi augstu tika vērtēts viņa tehniskais darbs virtuvē, kur iepriekšējos konkursos Latvijas komandai nebija veicies tik labi. Diemžēl uz finālu šoreiz netiekam, bet zinām, ka ejam pareizā virzienā un nākošajā konkursā ar mums būs jārēķinās citām komandām.

“Man bija liels prieks būt Tronheimā pārstāvot savu valsti tik svarīgās sacensībās! Šo piedzīvojumu es nekad neaizmirsīšu, jo tikai retajam tiek dota tik liela iespēja parādīt savu talantu Pasaules labākajiem pavāriem. Konkurss it kā ilgst gandrīz 6 stundas, bet galvā tas paskrien tik ātri, ka nespēj aptvert. Sagatavošanās procesā šos ēdienus nu jau gatavojām gandrīz četrus mēnešus treniņu laikā, grūti saskaitīt cik reizes, un dīvaini saprast, ka rīt šis posms jau būs beidzies, un sāksies jaunais. Paldies ģimenei par sapratni un komandai, kas atbalstīja mani šai saspringtajā laikā. Un protams, Latvia Travel par uzticību mūsu vīzijai un mērķiem. Mans novēlējums jaunajiem pavāriem ir nepadoties pie pirmajām grūtībām, arī nākot no mazās Latvijas mēs varam nonākt Pasaules līmenī. ” Nils Ģēvele

Igauņu kandidāts Ivan Derizemlja ieņēma 14. vietu Tronheimā.  Lietuva cer pievienoties Bocuse d’Or saimei nākošajā Eiropas atlasē pirmo reizi.

Paldies visiem, kuri mūs atbalstīja un noticēja, ka Latvijai ir jābūt šai pasaules pavāru elites pasākumā. Kopš uzsākām šo garo ceļu uz kulinārijas ekselences konkursu, varam redzēt, ka Latvijas vārds tiek uztverts augstāk, jo kā piemērs ir Michelin ceļveža ienākšana Latvijā un zvaigznes saņemšana.

Mūsu komandas nākotnes plānos ir gatavoties nākamajai nacionālajai atlasei 2025. gadā. Turpināsim meklēt sadarbības partnerus, kuri arī vēlas kopā ar mums attīstīt Latvijas gastronomiju. Un protams novēlām visiem ēdināšanas profesionāļiem, kādreiz nonākt Bocuse d’Or konkursā, ja ne kā dalībniekiem, tad kā faniem, jo šis pasākums ir kā Olimpiāde mūsu nozarē.

Sekojiet līdzi konkursa jaunumiem sociālajos tīklos: www.facebook.com/bocusedorlatvia un www.instagram.com/bocusedorlatvia .

Papildu informācija:

Laura Podgurska, Latvijas Bocuse d’Or marketinga vadītāja

Tālr.: +371 26465914, e-pasts: laurapodgurska@gmail.com

Svetlana Riškova, Latvijas Bocuse d’Or prezidente, Pavāru Kluba prezidente

Tālr.: +37129238453, e-pasts: riskova.svetlana@inbox.lv

Foto galerija: https://chef.lv/foto/latvijas-pavaru-elite-nu-jau-treso-reizi-starte-bocuse-dor-eiropas-atlase-pasaules-prestizakaja-pavaru-konkursa-foto/

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 27. aprīlis 09:51
Vārda dienas svin Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb