Jaunumi1.Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saiets
20.augustā folkkluba "Ala Pagrabs" telpās norisinājās 1.Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saiets. Tajā savu meistarību rādīja un medus dažādās īpašības izcēla šefpavāri no 12 Rīgā iecienītiem restorāniem. Izmantojot Daugmales Jāņa viršu, meža aveņu vai griķu medu tika pagatavoti ne tikai deserti, kā tas pirmajā brīdī varētu šķist, bet arī salāti, mērces, gaļas un pat zivju ēdieni.
Arī "Pavāru kluba" valdes loceklis un restorāna "Burkāns" šefpavārs Andris Rūmītis piedalījās pirmajā medus ēdienu saietā, piedāvājot savu recepti ar medu. Par pasākumu Andris izsakās ļoti pozitīvi un piebilst, ka īpašu atzinību ir pelnījis "Daugmales Jāņa bišu medus" mārketinga speciālists Maigonis Juhnevičs, kurš bija ne tikai piesaistījis ēdienu saietam šefpavārus no tiešām spēcīgiem restorāniem, bet arī pašam pasākumam nodrošinājis pietiekami lielu masu mediju uzmanību.
Vērtējot savu konkurentu – citu restorānu šefpavāru – piedāvātās receptes, "Burkāna" šefpavārs atzīst, ka patika Ingemāra Ladiga (restorāns "Ostas skati") un vienīgās sievietes – šefpavāres Valdas Mednes (restorāns "Benjamiņš", apakšējā attēlā) paveiktais. "Viņi abi arī tika pie žūrijas specbalvām. Uzskatu, ka tas tiešām bija pelnīti," piebilst Andris.
Uz jautājumu, vai pats arī uzzināja ko jaunu par medu un tā īpašībām, Andris atbild, uzslavējot Maigoņa lieliskās izglītošanas spējas: "Desmit minūtēs uzzināju par medu vairāk, nekā līdz šim visā dzīvē! Es, protams, biju dzirdējis, ka pārāk karstā tējā medu nevajag likt, jo tad tas zaudē savas ārstnieciskās īpašības, bet izrādās, tas neattiecas uz visiem medus veidiem – piemēram, dažādu ziedu medu mierīgi var likt arī tikko uzvārītā ūdenī, bet griķu, meža aveņu vai liepziedu medu gan nevajadzētu… Savā ikdienā cenšos cukuru vienmēŗ aizstāt ar medu, tāpēc šādas nianses zināt ir ļoti vērtīgi."
A. Rūmītis ir priecīgs par vietējā medus ražotāja izrādīto aktivitāti un iniciatīvu, jo pārsvarā šāda veida pasākumus organizē tikai alkohola izplatītāji. "Tas ir patiešām apsveicami, ka uz kopējā fona salīdzinoši mazs vietējais ražotājs var sapulcināt kopā tik daudz savas jomas profesionāļu un nodrošināt visiem pasākuma apmeklētājiem pilnvērtīgi un patīkami pavadītu laiku. Es būtu priecīgs, ja arī nākošo hokeja čempionātu atbalstītu nevis kāds liela alus izplatītāju firma, bet, piemēram, medus ražotājs!" vaļsirdīgi piebilst Andris.
Tuvojas rudens sezona un medus pavisam noteikti būs biežāks viesis daudzās mājās, tāpēc ir vērts paturēt prātā Daugmales Jāņa teikto: "Mīlēt var meitenes, bet medus ir jāciena un jālieto, jo tā ir mūsu veselība un prieks…"
"Cāļa filejas salāti ar paipalu olām un meža aveņu medus – Dižonas sinepju majonēzi."
(4 porcijas)
Vistas fileja – 200gr.;
kartupeļi – 200gr.;
marinēts gurķis – 50gr.;
svaigs gurķis – 50gr.;
paipalu olas – 8gab.;
kartupeļu čipsi – 12gab.;
Mērce:
majonēze – 300gr.;
meža aveņu medus – 30gr.;
baltvīna etiķis – 1 ēd.k.;
Dižonas sinepes – 50gr.;
sāls, cukurs, pipari.
Vistas fileju vāra 55 grādu temperatūrā 1 stundu, tad uzgrillē. Paipalu olas vāra 2 min. Vārītus kartupeļus, vistas fileju, gurķus – sagriež sīkos kubiņos un sajauc ar mērci.
Vairāk fotogrāfijas no pasākuma iespējams apskatīt šeit
Foto: Andrejs Drozdovs