JaunumiPolijas garša – pavisam citādāka, nekā iedomājies!

Polijas garša – pavisam citādāka, nekā iedomājies!

Jautāti, kuras no mūsu tuvākajām vai tālākajām kaimiņvalstīm, mēs uzskatām par kulinārijas speciālistēm ar labu gaumi un izsmalcinātu mūsdienu tradicionālo virtuvi, nezin vai kāds iedomātos te minēt Poliju, tomēr tad arī nāktos atzīties, ka vadāmies pēc stereotipiem. Polija to apzinās, tāpēc ir pilna apņēmības šos stereotipus lauzt, izmantojot iespēju popularizēt savu kultūru kā šī gada Baltijas jūras reģiona prezidējošā valsts. Jau septembrī tika sperti pirmie garšīgie soļi, organizējot burvīgas vakariņas ar saukli Eat Poland četrās Baltijas jūras reģiona galvaspilsētās – Rīgā, Tallinā, Helsinkos un Stokholmā.

14.septembra novakarē Kalnciema kvartāla restorānā Māja pulcējās Polijas Republikas vēstniece Eva Dembska un citi vēstniecības darbinieki, gardēži, šefpavāri, ēdienu blogeri un žurnālisti, lai pie bagātīgi klāta vakariņu galda iepazītu Polijas kultūru un izgaršotu Polijas ēdienu. Un poļiem patiešām ir, ar ko lepoties – vairāk kā 200 restorānu ir atrodami slavenajā franču restorānu ceļvedī "Gault et Millau", arī Latvijai tuvākā Michelin zvaigzne ir atrodama tieši Polijā (restorāns Atelier Amaro), ik gadu lielākajās Polijas pilsētās norisinās apmēram 600 ēdienam veltīti pasākumi un izstādes, 37 no poļu tradicionālajiem produktiem pēc Eiropas Komisijas standartiem ir kvalificēti kā aizsargājamas ģeogrāfiskās izcelsmes, cilmes, nosaukuma u.tml., nemaz nerunājot par vairāk nekā 5000 kulinārijas blogiem un āboliem, ko bauda teju visa Eiropa. Polija savu mūsdienu kulināriju definē ļoti vienkārši, bet pārliecinoši: viegla, moderan, nacionālā kultūras un dabas mantojuma iedvesmota.

Vakariņu viesiem bija iespēja nobaudīt:

  •  uzkodu ar vārītiem jaunajiem kartupeļiem, paipalu olām, bekonu, mandelēm un atsvaidzinošu skābeņu mērci;

  •  uzkodu ar kūpinātu aitas sieru, kas papildināts ar kraukšķīgu cukura glazūru un sarkano kāpostu biezeni ar griķiem;

  • svaigi spiestas biešu sulas zupu ar skābētu biešu sulu, kūpinātu kefīru un valriekstiem;

  • mencu ar ikriem, lupstāju un rudens dārzeņiem;

  • priežu medus saldējuma bumbu ar āboliem un lavandu.

Šo visu 21.gadsimta kulinārijas meistardarbu lieliski papildināja klasiska un nemainīga poļu tautas tradicionālā vērtība: degvīns ar pašu gatavotu limonādi un aromātisku lavandas zariņu.

Vakariņas apmeklēja arī "Pavāru kluba" valdes priekšsēdētāja Svetlana Riškova, kura arī godīgi atzina, ka līdz šim neko daudz par poļu moderno virtuvi nebija zinājusi, tāpēc šīs vakariņas viņai atklāja kaut ko pilnīgi jaunu par Poliju. "Ļoti mūsdienīgi un ar Ziemeļvalstīm raksturīgo atturību – no Polijas tas šķita tiešām liels pārsteigums!" Tomēr vēl vairāk par ēdienu, Svetlanu iepriecinājā vakariņu gaitā uzsāktās sarunas par sadarbību: "Esmu ļoti gandarīta, ka ar poļu draugiem esam vienojušies par meistarklases rīkošanu 2016. gada sākumā Latvijā, kā arī par Latvijas pavāru grupas kulinārijas braucienu uz Poliju 2016.gada pavasarī!"


Teksts: Līga Sudare
Foto: Krzysztof Kozanowski


 

 

 

 

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 25. novembris 11:22
Vārda dienas svin Katrīna, Kate, Kadrija, Trīne, Katrīne

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb