JaunumiPrestiži pavāru konkursi un jaunas garšas izstādes “Riga Food 2019” ietvaros
Daudzveidīgu un interesantu kulināro piedzīvojumu klāstu aicina izbaudīt ikgadējā Riga Food izstāde, ar kuru tiks atklāta jaunā BT 1 izstāžu sezona Ķīpsalā no 4. līdz 7.septembrim. Šī nozares izstāde ir lielākā Baltijas mērogā, ko apmeklē daudzu valstu profesionālie pārstāvji, meklējot reģionam raksturīgus oriģinālus produktus, taču programma būs aizraujoša arī ikvienam interesentam, kas meklē veidus, kā papildināt savu virtuvi ar bagātīgām un niansētām garšām.
Šogad izstādē piedalīsies vairāk nekā 700 uzņēmumi no 37 pasaules valstīm un apmeklētājiem būs iespēja paviesoties 16 nacionālajos kopstendos, kur paredzētas gan degustācijas, gan jaunu produktu prezentācijas. Plaša sadaļa veltīta pārtikas, dzērienu, iepakojuma, iekārtu, viesnīcu un restorānu aprīkojuma demonstrēšanai, kā arī īpaša uzmanība tiks pievērsta inovāciju, tehnoloģiju un zinātnisko pētījumu lomai pārtikas industrijā, akcentējot pētniecības institūciju un pārtikas ražotāju sadarbības iespējas. Vairāk informācijas www.innovation.lv
Šogad izstādē būs divi Latvijas nacionālie stendi, kuru vienojošais motīvs ir ēdam veselīgi, pievēršot uzmanību tam, lai cilvēki saņemtu pēc iespējas kvalitatīvāku un veselīgāku Latvijā ražotu pārtiku. Lai veicinātu Latvijas pārtikas nozares atpazīstamību pasaulē, Agroresursu un ekonomikas institūts ne tikai organizē nacionālo stendu Ķīpsalas izstāžu hallē, bet arī aicina Latvijas uzņēmumus līdz 1.septembrim pieteikties starptautiskai izstādei “Gulfood 2020” Apvienotajos Arābu Emirātos, lai paplašinātu eksporta iespējas Āzijas tirgū. Vairāk informācijas http://www.arei.lv/lv/izstades-1 .
Īpaši spilgts akcents Riga Food izstādē būs pavāru, bārmeņu un tējas meistaru konkursi un sacensības, kas šogad izceļas ne vien ar audzskaitlīgumu, bet arī ar starptautisku vērienu. Spēkiem mērosies Latvijas zināmākie pavāri! 4. septembrī plkst. 14.00 izstādes ietvaros par Latvijas labākā meistarpavāra titulu sacentīsies seši pieredzējuši šefpavāri – Lauris Aleksejevs, Raimonds Zommers, Valters Zirdziņš, Māris Jansons, Jānis Zvirbulis, Ingmārs Ladigs.
Šoreiz savu virtuves mākslu pagatavot brīnišķīgus ēdienus demonstrēs Latvijā zināmi šefpavāri. Interesentiem būs lieliska iespēja un vērot šo spraigo šovu!
Pirmo reizi prestižais pavāru konkurss Bocuse d’Or ir aicinājis rīkot nacionālo atlasi un atvēris Bocuse d’Or akadēmiju Latvijā, tas pavērs lielas iespējas Latvijai parādīties uz pasaules pavārmākslas skatuves. Par iespēju piedalīties Eiropas pusfinālā Tallinā cīnīsies jaunie un talantīgie Latvijas pavāri Dinārs Zvidriņš un Juris Latišenoks, kuru sniegumu varēs vērot 5.septembrī plkst. 10.00-16.00.
Latvijas nacionālās atlases uzvarētājam būs iespēja ieiet vēsturē kā pirmajam no Latvijas, kurš piedalīsies Bocuse d’Or.
Bocuse d’Or nozīmību izceļ arī Pavāru kluba priekšsēdētāja un pavāru konkursu rīkotāja Svetlana Riškova: “Mēs par šo konkursu ilgi sapņojām un braucām uz Franciju skatīties, kā mūsu kolēģi to dara, tā kā šī iespēja beidzot pašiem piedalīties jau vien ir uzvara. Daudzus gadus sacensību līderpozīcijās ir Skandināvijas, Francijas un ASV šefpavāri, strauji uz priekšu virzās arī Āzijas komandas, taču mums starp viņiem ir jāparāda sevi un es ticu, ka tiem, kas uzdrošinās un kaut ko dara pirmo reizi, veicas.”
Arī pārējās izstādes dienas apmeklētājus priecēs spilgtas un aizraujošas pavārmākslas sacensības, kurās starptautiska žūrija noteiks Latvijas 2019.gada labāko pavāru un pavārzelli, tāpat par Latvijas labākā meistarpavāra titulu cīnīsies Latvijā iemīļoti un pieredzējuši šefpavāri, savukārt Baltijas pavāru skolu studenti ar pasniedzējiem iesaistīsies konkursā Zero Waste Challenge.
Skatītājiem, kas vēlas nobaudīt Baltijas reģiona labāko pavāru gatavotos ēdienus un vienlaicīgi iejusties žūrijas lomā, 6.septembrī ir iespēja rezervēt ekskluzīvas vietas pie Latvijas, Lietuvas un Igaunijas konkursantu galdiņiem Baltic Culinary Heritage 2019 ietvaros. Vairāk informācijas https://chef.lv/jaunumi/apmekle-konkursa-pusdienas/ .
Detalizēta “Riga Food 2019” programma:
http://www.bt1.lv/rigafood/visit.php#events
Izstādes darba laiks:
4.septembris 10.00-18.00 (Profesionāļu diena)
5., 6.septembris 10.00-19.00
7.septembris 10.0-17.00
Riga Food rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.
Vairāk informācijas www.rigafood.lv ; www.facebook.com/rigafood
Konkursus- Latvijas 2019.gada pavārs un pavārzellis,
Baltijas komandu konkurss (Culinary Competition of Baltic States ~Baltic Culinary Heritage~ 2019) un
Bocuse d”Or nacionālā atlase (Bocuse d’or Culinary Competition, National selection)
rīkotājs ir Latvijas Pavāru klubs.