JaunumiRaimonds Zommers šefpavāru čempionātā Latvijai izcīna 3.vietu!
21. oktobrī starptautiskās izstādes "SERBOTEL Food and Hotel Trade Fair" ietvaros, Francijā, Nantes pilsētā, norisinājās tā dēvētais šefpavāru čepmpionāts "Les Lauriers d’Or". Šī sacensības jau sesto gadu kopā pulcē Eiropas vadošos šefpavārus vecumā no 22 līdz 32 gadiem, kuriem ir kopīga kaislība radīt nākotnes radošo virtuvi. Kā viens no 8 finālistiem, kuri tika atlasīti ļoti nopietnā konkurencē, uz Nanti devās arī Latvijas pārstāvis – restorāna "Kaļķu vārti" šefpavārs un "Pavāru kluba" valdes loceklis Raimonds Zommers.
Raimonda sasniegtie rezultāti kopvērtējumā Latviju ierindo trešajā vietā, pirmo vietu atstājot Somijas šefpavāriem (kuri konkursā ieguva 1. un 2.vietu), bet otro – Francijai (viņu šefpavāriem – 3. un 4.vieta). Lai gan galvenā balva – 5000 eiro apmērā un goda trofeja – šoreiz aizceļoja uz Ziemeļzemi, Raimonds neslēpj prieku un gandarījumu par iegūto 5.vietu, jo šīs bija tiešam augsta ranga sacensības. Vēl konkursā piedalījās pārstāvji no Maltas, Spānijas un Lielbritānijas.
Čempionāta ēdienus vērtēja žūrija 12 cilvēku sastāvā, no kuriem daļa bija konkursantiem neredzami, tādējādi izvairoties no jebkādu interešu konfliktu iespējamības. Žūrijas locekļu vidū bija arī pārstāvis no Latvijas – Kaspars Jansons, kurš ilgus gadus ir bijis restorāna "Bergs" šefpavārs, taču šobrīd strādā Minskā. Par žūrijas paveikto darbu Raimonds izsakās ļoti pozitīvi, ar lepnumu piebilstot, ka tagad viņa gatavoto maltīti ir nobaudījuši vairāki Mischelin zvaigžņu restorānu šefpavāri.
Lai tiktu finālā, šefpavāriem bija jāiesūta savas receptes ēdienam, kura pamatā ir menca un desertam ar šokolādi. Finālam izvirzītie šefpavāri konkursa dienā šos šedevrus tad arī gatavoja. Raimonds atzīst, ka pats grūtākais bijis tieši izdomāt savas īpašas receptes un tad atstrādāt tehniku, lai aprakstītos ēdienu pagatavotu bez aizķeršanās un tieši tā, kā paredzēts. Lai gan ar savu pagatavoto ēdienu Raimonds jūtas apmierināts, viņš tomēr atzīst, ka pietrūkusi atgriezeniskā saite no žūrijas, kuri vērtēja ēdienu – būtu bijis ļoti interesanti uzzināt viņu konkrēto un detalizēto vērtējumu.
Raimonds atklāj, ka lieliski juties domubiedru vidū, žilbinoši baltos uzsvārčos. Iedvesmu un ticību saviem darbiem deva kungi jau sirmā vecumā, kuri ar lepnumu uzvelk pavāra formu, lai ierastos pasākumā un atbalstītu jaunāko pavāru paaudzi.
Par sāncenšu labvēlību Latvijas pārstāvis pārliecinājās, kad palika bez sava kofera ar piederumiem – konkurenti bija gatavi aizlienēt gan katliņus, gan citus tik nepieciešanos rīkus, lai tikai atbalstītu Raimonda iespēju piedalīties finālā, taču, par laimi, viss atrisninājās pēdējā mirklī – stundu pirms konkursa sākuma čemodāns beidot tika nogādāts hotelī, ļaujot pienācīgi sagatvoties startam.
Deserts: Šokolādes kārtojums ar marinētām bietēm, smilšu mīklas cepumiem un drupinātiem riekstiem.(Skat. apakšējo att.)