JaunumiŠefpavāre Svetlana Riškova – ar mīlestību virtuvē un mērķtiecību profesionālajā izaugsmē
Šefpavāres Svetlanas Riškovas vārds starp gardēžiem nav svešs, viņa ir Latvijas Pavāru Kluba prezidente, šefpavāre restorānā Elements, viņa pilnīgi noteikti ir viena no labākajiem šefpavāriem Latvijā un ar savu sniegumu TV3 šovā Mūsdienu Latvijas Garša 2013 to vēlreiz apliecināja. Baltic Taste viesojās viesnīcas Tallink restorānā Elements, lai sarunas laikā atklātu, kas iedvesmo talantīgo šefpavāri radīt jaunus garšu salikumus un kādēļ ir vērts doties uz restorānu Elements nobaudīt viņas radītās garšu spēles patīkamā maltītē.
Kur meklējami pirmsākumi Jūsu interesei par kulinārijas pasauli?
Es ļoti agri sapratu, ka vēlos būt pavāre. Ēst gatavošana un darbošanās virtuvē man ir interesējusi kopš pašas bērnības. Cik sevi atceros, es vienmēr rosījos virtuvē, eksperimentēju, pamainīju receptēs sastāvdaļas. Tā pavisam skaidri savu nākotnes profesiju apzinājos jau 6.klasē un kad pamatskolas pēdējā klasē bija jāizvēlas tālākais mācību virziens, man galva nebija jālauza, es zināju kur iet mācīties. Restorānā sāku strādāt 19 gadu vecuma, kad mācījos 3.kursā. Apvienot mācības ar darbu virtuvē bija ļoti vērtīgi, jo pabeidzot tehnikumu man jau bija reālā darba pieredze, kas visus turpmākos gadus tika papildināta. Profesionālajā virtuvē strādāju jau 17 gadus.
Kādi faktori veicinājuši Jūsu pavāra prasmju pilnveidošanos?
Tajā laikā, kad es uzsāku darbu restorānā, bija pavisam citas restorānu un kulinārijas tradīcijas. Šobrīd ir izaugusi pavisam jauna šefpavāru paaudze ar mani tai skaitā, kas galvenokārt ir mācījušies paši un iedvesmojušies no Eiropas un Pasaules labākajām kulinārijas tradīcijām. Strādājot viesnīcā Metropole, kur tajā laikā šefpavāri bija zviedri, es daudz no viņiem mācījos, viņi man ielika labus pamatus kulinārijas pasaulē, kas balstītas uz Skandināvu un Eiropas skolu. Esmu arī vairākkārt bijusi praksē ārzemju restorānos Skandināvijā, kur iegūtas vērtīgas prasmes. „Panākumi veidojas no pieredzes, kas krājas virs stabiliem pamatiem.” Tagad paceļot augšā ēdienkartes, kuras veidoju piecus gadus atpakaļ, šķiet, ka nosaukumi pārāk parasti un vienkārši, bet tieši tajā jau slēpjas tas personīgais progress un attīstība. Uzkrātā pieredze maina uztveri, maina skatījumu par to, kas ir kvalitāte.
Kur smeļaties iedvesmu jauniem ēdieniem?
Tie avoti ir daudz un dažādi. Es bieži dodos komandējumos, apmeklējot ārzemēs notiekošās meistarklases, seminārus, pavārkonkursus, kuros gan pati piedalos, gan arī braucu gūt jaunus iespaidus. Sekojot līdzi gastronomijas notikumiem pasaulē, lasot profesionālās pavārgrāmatas, rodas jaunas idejas un iedvesma turpināt mācīties, pilnveidoties, eksperimentēt. Es esmu šefpavāre sieviete un bieži vien ļaujos savām emocijām un garastāvoklim, kas man palīdz radoši izpausties jaunu ēdienu un garšu salikumu veidošanā. Tāpat mani ļoti iedvesmo daba, jūra, mežs. Kopš dzīvoju meža tuvumā un vairāk brīvā laika pavadu pie dabas, man šķiet, ka radošu domu, iedvesmas un spēka ir daudz vairāk.
Visā pasaulē un arī pēdējos gados Latvijā populāri kļuvis izmantot tieši vietējos produktus ēdienu gatavošanā. „Patiesībā arī pie mums Latvijā tā produktu daudzveidība ir pietiekami plaša ar dažādām tekstūrām, garšām, aromātiem un krāsām, šefpavāram tikai atliek tajā visā radoši iedziļināties un radīt ko jaunu”
Kas ir mainījies kopš dalības šovā „Mūsdienu Latvijas Garša”?
Šovs kļūstot ļoti populārs sabiedrībā, nodeva plašākam cilveku lokam Pavāru Kluba ilgi loloto filozofiju par vietējiem produktiem mūsdienu Latvijas virtuves izpildījumā. Es nezinu vai pati Elīna Doļģe sākotnēji plānoja un prognozēja raidījumam tik lielu popularitāti un reitingus, bet rezonanse sabiedrībā izskanēja plaši un rezultatīvi. Kopš šova, cilvēki uz ielas nāk klāt, lai izteiktu labus vārdus gan par manu darbu, gan sniegumu šovā. „Man darbs ir sirdslieta un ir patīkami sajust, ka apkārtējie novērtē to, ko dari.” Arī restorānā Elements vietējo viesu kļuvis krietni vairāk, tas patiešām ir jūtams.
Pēc šova man vairākkārt žurnālisti ir vaicājuši, kā jūs tā vienā brīdī sākāt strādāt pēc modernās Latvijas virtuves principiem, bet patiesībā tas ir darīts jau vairākus gadus. Pavāru kluba šefpavāri jau kopš 2004. gada attīsta mūsdienu Latvijas virtuves konceptu un popularizē šo tendenci – profesionālajās virtuvēs vairāk izmantot vietējo produkciju. Autentiskos, vietējos produktos patiešām slēpjas vērtība, vecās Eiropas valstu kulinārijā tas tā vienmēr ir bijis, tikai pie mums tas tagad tāds jaunums skaitās. Tieši pateicoties šovam „Mūsdienu Latvijas garša” daudz jaunu šefpavāru ir sākuši tam pievērsties un ēdienkartes veidot pēc šiem principiem, patiesībā iedziļinoties mūsdienu Latvijas virtuves konceptā un vietējo sezonālo produktu izmantošanā ļoti daudz var izdarīt un radīt, tikai jāpieliek izdoma un jāstrādā. Nav jācenšas gatavot tradicionālās receptes, ir jārada jauni ēdieni apvienojot dažādas tehnoloģijas, iespējams aizgūstot receptūru pamatprincipus no Pasaules kulinārijas prakses un pieliekot izdomu elegantā ēdiena pasniegšanā.
Vērtības restorānā Elements.
Jebkurš viesis atnākot uz mūsu restorānu ir tik pat svarīgs kā jebkurš cits, nenotiek viesu dalīšana svarīgajos un nesvarīgajos kā tas mēdz notikt viesmīlības nozarē. Gribas, lai visiem viesiem vienmēr tiek sniegts labākais iespējamais serviss. Ēdienkarti restorānā mainam 3-4 reizes gadā, ņemot vērā vietējo produktu sezonalitāti un Skandināvu produktus. Tallink Hotel pieder Sakandināviem un tam ir savas priekšrocības, jo mums ir iespējas tikt pie regulārām svaigāko jūras produktu piegādēm. Ikdienā restorāna viesus pārsteidzam ar komplimentiem, kas katru dienu mainās, tāpat paši gatavojam daudz un dažādus sorbetus ar kuriem iepriecinam savus viesus. Pēc Mūsdienu Latvijas Garšas šova restorānā Elements vietējo viesu pieplūdums patiešām ir jūtams un ir patīkami saņemt labas atsauksmes ne tikai no viesnīcas viesiem, bet arī vietējiem restorāna apmeklētājiem.
Būsiet laipni gaidīti restorānā Elements.
Teksts: Baltic Taste, Foto: Travel News