JaunumiTradicionālie Ziemassvētku ēdieni citās valstīs
Ziemassvētkos galdā tiek celts tītars dzērveņu mērcē, kuru papildina ar Briseles kāpostiem, ceptiem kartupeļiem, ievārījumu un tvaicētiem dārzeņiem…mmm. Tikpat populārs Ziemassvētku ēdiens ir cūkas kāja, rotāta ar ķiršiem un krustnagliņām. Savukārt tradicionālais deserts svētkos – pudiņš ar rozīnēm, sukādēm, augļiem un riekstiem, kuru pirms pasniegšanas pārlej ar ruma un liķiera maisījumu un…aizdedzina!
Tā kā Jaunzēlande ilgu laiku bijusi Lielbritānijas kolonija, daudzas Ziemassvētku receptes ir aizgūtas tieši no Anglijas. Nozīmīgākā atšķirība – Jaunzēlandē netiek lietota putnu gaļa, jo šajā valstī tā netiek audzēta un aizliegts arī putnu gaļas imports. Desertā tiek pasniegts Ziemassvētku pudiņš vai saldais sviests ar brendiju – arī šie deserti ir aizgūti no Britu kolonijas. Tā kā jaunzēlandieši Ziemassvētkus svin vasarā, galds vai lūzt no augļiem un ogām.
Ziemassvētku galds armēņiem ievērojami atšķiras no citu valstu mielastu galda. Šeit tiek pasniegts saldais plovs, kas papildināts ar pistācijām, riekstiem un žāvētiem augļiem. Papildus tiek cepta vai vārīta forele. Īpaša tradīcija Armēnijā ir tradicionālo kēksu (kuličiku) cepšana – vienā no tiem tiek paslēpta monēta, kas tās atradējam nākamajā gadā nesīs veiksmi.
Brazīlieši savā mielasta galdā ir iekļāvuši daudzu valstu tradicionālos Ziemassvētku ēdienus, kas tiek papildināti ar universālām piedevām – krāsainiem rīsiem, augļu salātiem un riekstiem. Iemīļoti svētku ēdieni Brazīlijā ir"Sarapaten" (cūkgaļas aknas vai sirds ar asinīm, kas tiek pasniegtas ar tomātu mērci, sīpoliem un pipariem);"Vatapa" (zupa ar zivs un maizes gabaliņiem, kurai pievienots kokosa piens un rīsi) un"Caruru" (sālītas garneles ar ikriem, sīpoliem, asajiem pipariem un Brazīlijas augu kia bu).