Pavāru leksika

Pēc alfabēta
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z | 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Gambas Gambas

(spāņu) – lielas garneles

Gaspačo Gaspačo

(gazpacho – spāņu) – andalūziešu tomātu un gurķu aukstā zupa, kurai pievienoti arī citi dārzeņi, īpaši paprika un sīpoli. Iebiezināta ar baltmaizi.

Glutēns Glutēns

 – augu līme: ūdenī nešķīstošs proteīns, kas cita starpā piešķir kviešu miltu mīklai staipīgumu un tās labo cepšanas spēju.

Grisīni(grissino) Grisīni(grissino)

(itāļu) – maizes nūjiņas; sausiņiem līdzīgas itāļu maizītes pirksta resnumā un garumā

Gratin Gratin

 – franču lauku ēdiens. Kartupeļu sacepums ar pienu un sieru.

Gurķene Gurķene

 – garšaugs, kura lapas un ziedus izmanto salātos.

Gulašs Gulašs

 – ungāru ēdiens; sautēti liellopu gaļas gabaliņi mērcē ar bagātīgu garšvielu piedevu

Gastrosofs Gastrosofs

 – gudrs gardēdis, kas ļauj smadzenēm vadīt garšas izjūtas.

Grieķu salāti Grieķu salāti

Parupji sagriezti gurķi, tomāti, zaļā paprika, sīpoli, kam pievino olīvas, samaisa ar olīveļļu un oregano, tam visam pa virsu uzliek biezu šķēli vai rupjus gabalus ar fetas sieru, ko vēl var apliet ar olīveļļu.    

Galerts Galerts

— sarecējis gaļas vai zivs novārījums ar gaļas vai zivs gabaliņiem.

Gumbo Gumbo

— viens no senākajiem ēdieniem ASV. Tas ir sava veida sautējums, kas drīkst sastāvēt no jebkā. Vienīgie nosacījumi: sautējumā obligāti jābūt rīsiem un tam jābūt īpaši iebiezinātam. Populārākie ir jūras velšu, vistas un veģetārie gumbo.

Griljāža Griljāža

– apceptu maltu riekstu pildījums, glazūra; šokolādes konfektes ar šādu pildījumu.

Gremolata Gremolata

– itāļu svaigu garšvielu maisījums, kura pamatsastāvdaļas ir smalki sagriezti pētersīļi, sakapātas ķiplokdaiviņas un rīvēta citronu miziņa. Ja šo maisījumu vēlas mērces formā, to papildina ar olīveļļu. Tiek izmantota arī citu citrusu – apelsīnu, laimu, greipfrūtu- miziņa vai pētersīļa vietā izmantots cits garšaugs, piemēram, koriandrs.

Gvakamole Gvakamole

– Pikants avokado biezenis, ko tradicionāli ēd kopā ar meksikāņu kukurūzas čipsiem. To bieži izmanto kā pildījumu dažādu veidu pankūkām. Gvakamole ir arī lieliska mērce svaigiem un grilētiem dārzeņiem.

Gvarāna Gvarāna

– pasta no Brazīlijas liānas "Paullinia cupana" grauzdētām un sasmalcinātām sēklām, kurās ir kofeīns.

Gorgandzola(gorgonzola) Gorgandzola(gorgonzola)

– siers ar izteikti spēcīgu un asu garšu. Nogatavinās 3 – 6 mēnešu garumā.

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 3. novembris 22:13
Vārda dienas svin Ērika, Dagnija

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb