Dekantēt
(dekantera – franču) – 1. Pārliet šķidrumu, piem., vīnu, citā traukā garšas un aromāta uzlabošanai; 2. Noliet šķidrumu no nogulsnēm pēc to nostādināšanas vai izgulsnēšanās. |
Demi-glace
(franču) – koncentrēts, nokāsts buljons, izmanto brūnās mērces pagatavošanai. |
Dolma
– grieķu un turku ēdiens: jēra maltā gaļa, ietīta vīnogu lapās. |
Dresings
– salātu mērce. Satura ziņā nav ierobežojumu – var saturēt gan augļus, gan sieru, gan dārzeņu gabaliņus u.tml. Šīs sastāvdaļas samaisa ar krējumu, majonēzi vai eļļu. |
Džems
– ievārījums, kurā augļi vai ogas ir biezā, sarecējušā sīrupā |
Dolmas
– ēdiens, kas pazīstams daudzās vidējo austrumu zemēs, pielīdzināms mums pazīstamajiem kāpostu tīteņiem, taču gaļa (piemēram, jēra gaļa) tiek ietīti vīnogulāja lapās, kas ēdienam piešķir īpatnējo skābumu. |
Duroc karbonāde
– Karbonāde, ko gatavo tikai no "Duroc" šķirnes cūkgaļas. Šīs šķirnes gaļa ir sulīgāka, ar izteiktāku garšu un augstāku pH sastāvu. |
Duriāns
– kapoku dzimtas koku suga, ko kultivē DA Āzijā, tā lielajos dzeloņainajos augļos kastaņu lieluma sēklas; to mīksto sēklsedzi (patīkama garša, bet diezgan pretīga smaka) lieto pārtikā. |
Daikons
– garš, balts dārzenis, pēc garšas atgādina redīsu, tikai ir nedaudz asāks. Daikons ir viens no vecākajiem dārzeņiem japāņu virtuvē, un to izmanto gan zupās, gan salātos, gan sautējumos un suši pagatavošanā. |
Džekfrūts
– džekfrūts ir Bangladešas nacionālais auglis.Tiem ir vieni no lielākajiem augļiem pasaulē. Augļu masa var sasniegt pat 25 kg. Negatavu nomizotu augļu mīkstumu sautē un izmanto līdzīgi dārzeņiem, marinētā veidā tā garša līdzinās gurķiem, bet gatavus augļus ēd svaigā veidā vai pagatavo marmelādi. Nogatavojušās sēklas vāra, žāvē un samaļ, pievieno kā sastāvdaļu miltiem. |
Deglazēšana
– apceptai gaļai vai dārzeņiem tiek pieliets šķidrums (piemēram vīns). Šķidrums atdala pie pannas piecepušās produktu daļiņas, lai pēc tam varētu pagatavot mērci. |
Dorāde(orata)
– zeltainā jūras karūsa, kuru pasniedz kopā ar lapu salātiem, ceptu dārzeņu izlasēm un kartupeļiem. |
2019. gada 21. augusts 01:37 |
2017. gada 12. novembris 18:45 |
2016. gada 4. jūlijs 11:00 |
2016. gada 20. jūnijs 21:37 |
2016. gada 4. maijs 10:15 |
2016. gada 15. aprīlis 10:07 |
2015. gada 6. augusts 10:54 |
2015. gada 9. jūlijs 06:46 |
2014. gada 5. decembris 01:40 |
2014. gada 14. novembris 14:09 |