Panetone
– itāļu konditorejas izstrādājums, kura galvenās sastāvdaļas ir konservēti augļi, rozīnes un korintes. |
Panēt
– produktu pirms celšanas apviļāt miltos vai rīvmaizē un olā, lai no tā mazāk izdalītos sula un uzturvielas. |
Parfē
(parfait – franču) – Tulkojums: pilnīgs, pabeigts, perfekts. Franču virtuves ēdiens, ko gatavo no saputota saldā krējuma, olu dzelteumiem, cukura un dažādām piedevām (šokolādes, nugas u.c.) |
Paupiettes
(franču) – mazi, pildīti gaļas vai zivju tītenīši. |
Pāvijas zupa
– itāļu buljons ar maizi, jēlu olas dzeltenumu un rīvētu sieru. |
Pekanrieksti
– pekanriekstkoka (pekana) augļi, kuros ir līdz 70% eļļas un kurus izmanto uzturā. |
Pektīns
– dabiski želējoša viela, atrodama dažādos augļos un ogās. Izmanto želejas vārīšanā un dažu desertu pagatavošanā. |
Petit chou
(franču) – gaisīgs konditrejas izstrādājums – vēja kūka; to gatavo no plaucētas mīklas. |
Pickles
-mikspikli, marinēti dārzeņi. |
Plakanzivs
– kopīgs apzīmējums plakanām zivīm, kas dzīvo sāļūdenī: jūrasmēles, plekstes, butes, akmeņplekstes , ātes u.c. |
Polentas putraimi
– dzeltenās kukurūzas putraimi (kukurūzas manna), izmanto putru un pudiņu gatavošanā. |
Praline
(franču) – 1.Cukurota bumbiņa; 2. Šokolādes konfekte. |
Profiteroles
(franču) – mazas vēja kūkas no plaucētas mīklas, pildītas ar gaļu, zivīm, siera krēmu, vai desertam – ar vaniļas vai augļu krēmu. |
Pupumētra
– garšaugs. Svaigas vai kaltētas lapiņas pievieno zirņu, pupiņu, kartupeļu un gaļas ēdieniem. Izmanto arī pie svaigu gurķu salātiem, gurķu un sēņu skābēšanai, majonēzei, omletēm. |
Pesto
– mērce, kuras izcelsmes vieta ir Dženova, Ligūrijas reģionā Ziemeļitālijā. Nosaukums ir veidojies no vārda pestâ pagātnes divdabja formas (spiest, lai sadrupinātu), kas būtībā to arī nozīmē – mērce no sasmalcinātiem, saspiestiem garšaugiem un ķiplokiem. Tradicionāli pamata sastāvdaļas ir baziliks un priežu rieksti. |
Prošuto(prosciutto)
– sausi konservēts šķiņķis, kas parasti tiek pasniegts, sagriezts plānās šķēlēs svaigā veidā. Šis prošuto veids tiek dēvēts par prosciutto crudo („jēlais”), kas atšķiras no prosciutto cotto („vārītais”). Prošuto gatavo no cūkas kājas vai savvaļas zirga augšstilba. Gatavošanas process var aizņemt no 9 mēnešiem līdz 2 gadiem. |
Pavlovas kūka
– gatavota no olu baltuma un cukura, pasniegta ar putukrējumu un augļiem. No ārpuses tai ir jābūt trauslai, bet iekšpusē – maigai, mīkstai un nedaudz staipīgai kā zefīrs. Nosaukums dots pa godu balerīnai Annai Pavlovai. |
Portobello sēne
– Portobello sēnes (Agaricus bisporus) ir komerciāli kultivētas dārza atmatenes..Bieži uzskata par gaļas aizstājēju veģetāriešiem un attiecīgi arī izmanto veģetārajos burgeros, veģetārajās karbonādēs utt. |
Panna cotta
– Itāliešu saldēdiens, kam pamatā ir vārīts saldā krējuma krēms.Saldo krējumu var aizstāt ar pienu vai kafijas krējumu. Tulkojumā no itāliešu valodas – ceptais putukrējums. |
Pakčoi
Ķīnas kāpostu šķirne, kuras ēdamā daļa ir biezas, tumši zaļas lapas un resni, plati, zaļgani balti vai balti lapu kātiņi. Garša ir reizē maiga un pikanta, tos ēd gan sautētā, gan svaigā veidā. |
Pastinaks
– divgadīgs seleriju dzimtas augs, viens no saldākajiem dārzeņiem, taču nedaudz sīvs. Pazīstams jau sen, bet nav plaši izplatīts. Vizuāli līdzīgs burkānam, tikai baltā krāsā. To arī audzē un uzglabā līdzīgi kā burkānu – smiltīs. |
Parmidžano(parmigiano)
– Viens no populārākajiem cietajiem sieriem pasaulē, ko iegūst no govs piena. Siera nobriešanas laiks ir no 12 līdz 36 mēnešiem, turklāt jo vecāks un nobriedušāks siers, jo izteiksmīgāka tā garša un aromāts. |
Penne(penne)
– itāliešu makaronu šķirne. Šķeltas caurulītes, kuras ir līdzīgas tintes rakstāmspalvai. |
Pekorīno(pecorino)
– sāļš un ciets siers, kas tiek gatavots no aitas piena. |
Pančeta(pancetta)
– cukas krūtiņa, cauraudzis speķis, kuru iesāla un pasniedz ar melnajiem pipariem. |
2024. gada 30. oktobris 09:56 |
2024. gada 11. jūnijs 17:00 |
2023. gada 3. janvāris 15:27 |
2021. gada 26. augusts 22:57 |
2021. gada 17. augusts 13:27 |
2021. gada 8. jūlijs 21:18 |
2020. gada 6. augusts 23:23 |
2020. gada 6. augusts 01:01 |
2020. gada 26. janvāris 21:15 |
2019. gada 4. septembris 23:00 |