Safrāns
– visdārgākā garšviela pasaulē, to iegūst no īpašas šķirnes krokusu ziedu drīksnas (no 80 000 ziedu var iegūt 1kg safrāna). PIevieno zivju, putnu gaļas un rīsu ēdieniem, arī mērcēm. |
Saharīns
– ķīmiski sintezēts organisks savienojums, 400-500 reižu saldāks par cukuru, izmanto par cukura aizstājēju. |
Salvija
– neliels cers ar iegarenām, pelēkzaļām, ļoti aromātiskām lapiņām. Piemīt viegli rūgtens aromāts, kas atgādina kamparu. Pievieno zutim, gaļas, medījumu un putnu gaļas ēdieniem. |
Sambal
– indonēziešu garšvielu maisījums, ko izmanto mēču, dārzeņu un rīsu ēdienu pagatavošanā. |
Sauce vinaigrette
(franču) – etiķas un eļļas mērce, salātu mērce. |
Sauteuse
(franču) – cepamā panna ar zemu malu. |
Scampi
(itāļu) – mazi jūras vēzīšī, kuru astītes izmanto cepšanai, vārīšanai vai vārīšanai taukos. |
Scones
(angļu) – kviešu, miežu plāceņi, pasniedz tikko ceptus ar sviestu pie kafijas, tējas vai zupas. |
Sendvičs
(sandwich – angļu) – sviestmaize, kas sastāv no 2 apziestām un kopā saliktām maizes šķēlēm un uzgriežāmajiem starp tām. |
Salamandra grils
– grils ceptu ēdienu virsmas apbrūnināšanai ar jaudas regulēšanu, visbiežāk izmanto restorānos. |
Sparģeļi
– (Asparagus officinalis) ir daudzgadīgs asparāgu dzimtas augs, kura jauno dzimumu galotnes agrā pavasarī tiek izmantotas uzturā. Tie ir veselīgi, jo satur daudz antioksidantu un garšīgi- ar maigu, tomēr specifisku aromātu. |
Spageti(spaghetti)
– Tievi, gari makaroni. |
Salsa
– spāņu cilmes apzīmējums mērcei. Parasti ar to tiek saprasta asa mērce, kuras pamatā ir tomāti, un kas ir tipiska meksikāņu virtuvei. |
Sabajons
– franču nosaukums itāļu desertam zabaglione. Viegls deserts, kas gatavots no putotām olām, cukura un baltvīna (sausā, saldā, stiprinātā vai par portvīna) – sastāvdaļām tiek pārliets pāri verdošs ūdens (nemaisot), lai olas sabiezē. Sabajons var apzīmēt arī putotu nesaldinātu mērci, kas parasti ir gatavota ar šampanieti un tiek izmantota zivju ēdieniem. |
Sorbets
– saldējuma radinieks: sasaldēta sula vai kāds cits saldināts dzēriens. |
Strogaņina
– iecienītākais Sibīrijas mednieku un zvejnieku ēdiens. Sasaldētu zivi ar naža palīdzību griež plānās šķēlītēs, kas veidojas kā skaidas (no tā arī nosaukums), pēc tam jēlu sagatavo ar sīpoliem un etiķi. |
Sterlete
– zivju klases storveidīgo kārtas storu dzimtas suga (Acipenser ruthenus), līdz 16 kilogramiem smaga saldūdens zivs ar vērtīgu gaļu. |
Skamorca(scamorza)
– viegli kūpināts siers, kurš ir līdzīgs mocarella sieram. Pagatavošanas rezultātā tas iegūst līdzīgu formu bumbierim. |
2022. gada 15. novembris 11:32 |
2022. gada 31. maijs 17:25 |
2022. gada 22. aprīlis 12:33 |
2019. gada 17. augusts 12:17 |
2019. gada 25. jūnijs 21:41 |
2019. gada 10. jūnijs 13:35 |
2019. gada 24. marts 06:36 |
2019. gada 20. marts 19:21 |
2019. gada 25. janvāris 20:50 |
2018. gada 24. septembris 21:08 |