Pavāru leksika

Pēc alfabēta
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z | 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Safrāns Safrāns

– visdārgākā garšviela pasaulē, to iegūst no īpašas šķirnes krokusu ziedu drīksnas (no 80 000 ziedu var iegūt 1kg safrāna). PIevieno zivju, putnu gaļas un rīsu ēdieniem, arī mērcēm.

Saharīns Saharīns

– ķīmiski sintezēts organisks savienojums, 400-500 reižu saldāks par cukuru, izmanto par cukura aizstājēju.

Salvija Salvija

– neliels cers ar iegarenām, pelēkzaļām, ļoti aromātiskām lapiņām. Piemīt viegli rūgtens aromāts, kas atgādina kamparu. Pievieno zutim, gaļas, medījumu un putnu gaļas ēdieniem.

Sambal Sambal

– indonēziešu garšvielu maisījums, ko izmanto mēču, dārzeņu un rīsu ēdienu pagatavošanā.

Sauce vinaigrette Sauce vinaigrette

(franču) – etiķas un eļļas mērce, salātu mērce.

Sauteuse Sauteuse

(franču) – cepamā panna ar zemu malu.

Scampi Scampi

(itāļu) – mazi jūras vēzīšī, kuru astītes izmanto cepšanai, vārīšanai vai vārīšanai taukos.

Scones Scones

(angļu)  – kviešu, miežu plāceņi, pasniedz tikko ceptus ar sviestu pie kafijas, tējas vai zupas.

Sendvičs Sendvičs

(sandwich – angļu) – sviestmaize, kas sastāv no 2 apziestām un kopā saliktām maizes šķēlēm un uzgriežāmajiem starp tām.

Salamandra grils Salamandra grils

 – grils ceptu ēdienu virsmas apbrūnināšanai ar jaudas regulēšanu, visbiežāk izmanto restorānos.

Sparģeļi Sparģeļi

– (Asparagus officinalis) ir daudzgadīgs asparāgu dzimtas augs, kura jauno dzimumu galotnes agrā pavasarī tiek izmantotas uzturā. Tie ir veselīgi, jo satur daudz antioksidantu un garšīgi- ar maigu, tomēr specifisku aromātu.

Spageti(spaghetti) Spageti(spaghetti)

 – Tievi, gari makaroni.

Salsa Salsa

  – spāņu cilmes apzīmējums mērcei. Parasti ar to tiek saprasta asa mērce, kuras pamatā ir tomāti, un kas ir tipiska meksikāņu virtuvei.

Sabajons Sabajons

 – franču nosaukums itāļu desertam zabaglione. Viegls deserts, kas gatavots no putotām olām, cukura un baltvīna (sausā, saldā, stiprinātā vai par portvīna) – sastāvdaļām tiek pārliets pāri verdošs ūdens (nemaisot), lai olas sabiezē. Sabajons var apzīmēt arī putotu nesaldinātu mērci, kas parasti ir gatavota ar šampanieti un tiek izmantota zivju ēdieniem.

Sorbets Sorbets

–  saldējuma radinieks: sasaldēta sula vai kāds cits saldināts dzēriens.

Strogaņina Strogaņina

– iecienītākais Sibīrijas mednieku un zvejnieku ēdiens. Sasaldētu zivi ar naža palīdzību griež plānās šķēlītēs, kas veidojas kā skaidas (no tā arī nosaukums), pēc tam jēlu sagatavo ar sīpoliem un etiķi.

Sterlete Sterlete

– zivju klases storveidīgo kārtas storu dzimtas suga (Acipenser ruthenus), līdz 16 kilogramiem smaga saldūdens zivs ar vērtīgu gaļu.

Skamorca(scamorza) Skamorca(scamorza)

– viegli kūpināts siers, kurš ir līdzīgs mocarella sieram. Pagatavošanas rezultātā tas iegūst līdzīgu formu bumbierim.

Mūsu draugi

Kalendārs

Ir 2024. gada 25. aprīlis 15:46
Vārda dienas svin Līksma, Bārbala

Partneri

Atrodi mūs Facebook

tw fb