Baltā pamatmērce
(sauce Bechamel – franču) – bieza baltā mērce; galvenās sastāvdaļas: kviešu milti, piens, sviests vai margarīns, sāls, baltie pipari. |
Basmati rīsi
– gargraudu rīsi |
Batāte
– aug Dienvidamerikā, tā miltainos bumbuļus (tā sauktos saldos kartupeļus) lieto uzturā. No batātēm iegūst arī cieti un spirtu. Audzē daudzās tropu zemēs. |
Baziliks
– aromātisks viengadīgs garšaugs ar svaigi pikantu garšu. Var izmantot svaigu vai žāvētu pie tomātiem un vairuma tomātu ēdienu, rīsu ēdieniem, zupām, salātiem. Svarīga itāļu pesto sastāvdaļa. |
Bel paese
– mīkstas konsistences aromātisks itāļu siers. |
Bernēzes mērce
(sauce Béarnaise – franču) – galvenās sastāvdaļas: sviests vai margarīns, vīna etiķis, ūdens, olu dzeltenumi, sīpoli, baltie pipari, pētersīļi un estragons. |
Bešamela mērce
(Sauce Béchamel) – baltā mērce. |
Bezē
– no saputota olas baltuma un cukura gatavots cepums; izmanto arī dažiem desertiem un kūkām. |
Blanšēt
– ar verdošu ūdeni vai tvaiku applaucēt pārtikas produktus, lai saglabātos to dabiskais izskats vai tos būtu vieglāk nomizot, kā arī pirms to sasaldēšanas vai konservēšanas. |
Bostonas pīrāga mīkla
– vienkārša mīkla, kurā sviests aizvietots ar pārtikas eļļu. |
Barbe, jūras
– tipiska Vidusjūras zivs, kas jau senatnē tur bija viena no slavenākām un novērtētākajām zivīm. Tai ir balta, ne īpaši trekna gaļa ar maigu gaļas struktūru un delikātu, unikāls aromātu un pēc garšas atgādina karpu. Parasti zivi cep, gatavo sautējumā un grilē. Uz grila barbi liek cepties bez ķidāšanas, bet to var arī izķidāt caur […] |
Balotīne
– franču kulinārijas tehnika vistas, laša, pīle u.c. gaļu pagatavošanai, kas tulkojumā nozīmē – sainītis, pauniņa. |
Briošs
(Brioche – franču val.) – baltmaize no īpašas mīklas. |
Bouillabaisse
(franču) – Vidusjūras reģiona zivju zupa, gatavota no dažādu šķirņu zivīm. Tai pievieno arī vēžveidīgos, dārzeņus un safrānu. |
Brunoise
(franču) – smalki sagrieztas saknes zupai. |
Braunijs
– kūkai un/vai cepumam līdzīgs šokolādes našķis, tradicionāli ar riekstiem. Atšķirība no kūkas,tā cepšanā pārsvarā netiek izmantoti milti vai cepampulveris. |
Balzametiķis(balsamico)
– ļoti aromātisks, pēc garšas patīkami saldens etiķis, kuru gatavo Itālijā no koncentrētas vīnogu sulas, nogatavinot to mucās, kurās esošajiem sveķiem ir būtiska loma balzametiķa garšas un aromāta izveidē. |
Boloņas mērce
– mērces nosaukums ir cēlies no Boloņas pilsētas Emīlijas-Romanjas reģionā. To izmanto dažādām pastām un lazanjai. Mērces galvenās sastāvdaļas ir maltā gaļa, tomāti, garšvielas, sarkanvīns un olīveļļa. |
Bulgurs
— termiski apstrādāti šķelti kviešu graudi. |
Budas roka
– tas ir viens no senākajiem citrusaugļiem pasaulē. Budas roka ir dzeltena, tā veidota no vairākam pirksta lieluma daļām – tāpēc arī šāds nosaukums. Garša līdzīga citronam un diezgan spēcīga. Mizu var saldināt, tomēr labāk to pievienot sautējumiem. Auglis nav plaši pieejams, tāpēc to pasniedz kā pārsteigumu. |
Brusketa(bruschetta)
– grauzdēta (balt)maize ar tomātiem, ķiplokiem un olīveļļu. |
2023. gada 6. novembris 10:57 |
2023. gada 13. septembris 23:43 |
2023. gada 16. jūnijs 21:05 |
2022. gada 11. maijs 10:32 |
2022. gada 13. aprīlis 21:40 |
2020. gada 10. februāris 06:48 |
2019. gada 30. marts 23:33 |
2019. gada 23. februāris 10:31 |
2018. gada 31. augusts 13:51 |
2017. gada 19. septembris 17:22 |