Tabasko mērce
– pikanta mērce, ko kā garšas piedevu ļoti nelielā daudzumā pievieno mērcēm, gaļas un zivju ēdieniem. |
Tapioka
– putraimi, ko iegūst no tropu auga maniokas bumbuļiem |
Tarte Tatin
(franču) – ļoti plāna franču ābolkūka ar kausētu cukuru |
Tartelette
(franču) – konditorejas izstrādājums: neliela kūciņa, bieži vien pildīta ar augļiem un pārklāta ar augļu želeju |
Timbale
– izsmalcināts maltās gaļas ēdiens nolīdzinātas kaudzītes veidā, kas vārīts ūdens peldē. |
Terīne
– ēdiena sagatavošanas un pasniegšanas veids. Ēdienu pagatavo cepeškrāsnī slēgtā traukā, kurā to var arī pasniegt. Piemēram, baklažānu terīne. |
Tempuras mīkla
– klasisks mīklas maisījums Japāņu virtuvē. Tradicionāli šajā mīklā tiek ceptas jūras veltes un dārzeņi. Tā ir garda uzkoda vai viegls pamatēdiens, ko pasniegt kopā Taizemes saldo čili mērci vai ar mērci, kas gatavota uz sojas bāzes. |
Tortellīnī(tortellini)
– apaļas formas pastas izstrādājums, parasti pildīts ar gaļu un/vai sieru. Izcelsmes vieta – Emīlijas-Romanjas reģions Itālijā, kur to tradicionāli pasniedza ar liellopu vai vistas gaļas buljonu |
Tartars
– labas kvalitātes samalta vai sakapāta jēla gaļa vai zivs fileja ar nedaudz garšvielām. Tradicionāli tiek pasniegta kā uzkoda ar maizes grauzdiņiem, jēlas olas dzeltenumu un sakapātiem sīpoliem un kaperim. Piemēram laša tartars, jaunlopu filejas tartars, steika tartars, tunzivs tartars u.tml. |
Tapenāde
– Provansas virtuvei raksturīgs biezenis no kaperiem, melnajām olīvām un anšoviem olīveļļā. Var pievienot arī citas sastāvdaļas. Izmanto kā ziežamu masu, kā arī cieti vārītu olu vai izdobtu gurķu pildījumam. |
Terijaki
– uz sojas mērces bāzes gatavota mērce, kas satur sojas mērci, rīsu vīnu, cukuru. |
Tako
– meksikāņu stila sviestmaize: uz tortiljas (no neraudzētas kukurūzas vai kviešu miltu mīklas pagatavotas pankūkveidīgas maizes) liek pildījumu pēc izvēles (gaļa, desa, dārzeņi, mērces, salāti u. tml.) un sarullē to vai arī pārklāj ar otru pankūku. |
Taljatelle(tagliatelle)
– pastas veids, kas radies Itālijā. Tās ir garas makaronu sloksnītes, kas tiek izmantotas visdažādākā veida makaronu ēdienos, īpaši ar liellopgaļu vai cūkgaļu. Ir dažādi tagliatelles veidi, ko izšķir pēc sloksnīšu izmēra un biezuma. |
Tīruma mētra
– Mentha arvensis. Daudzgadīgā divdīgļlapju nezāle. Labi aug lauka mitrākajās vietās. Vairojas ar sēklām un bumbuļiem, kuri veidojas sakņu galos un viegli atdalās, augsni apstrādājot. Tiek izmantota kulinārijā kā čatniju un pesto sastāvdaļa. |
Trifele
– vērtīgas sugas sēne, sēņu valstības aristokrāts, tā ir dārga delikatese. Pasaulē trifeles iegādājas augstākās klases restorāni. |
Tiramisu(tiramisù)
– viens no populārākajiem desertiem pasaulē. Tiek veidots uz maksarpones un "dāmu pirkstiņu" cepumu bāzes. |
2019. gada 3. oktobris 13:26 |
2019. gada 6. marts 17:34 |
2017. gada 27. februāris 19:30 |
2016. gada 27. septembris 21:57 |
2016. gada 13. septembris 19:53 |
2016. gada 20. maijs 09:08 |
2016. gada 17. aprīlis 21:47 |
2016. gada 26. februāris 23:03 |
2015. gada 24. decembris 21:38 |
2015. gada 14. decembris 12:57 |