Majorāns
– garšaugs ar aromātisku un ļoti spēcīgu garšu un smaržu, tie lieto nelielās devās pie trekniem gaļas, kā arī sātīgiem dārzeņu un kartupeļu ēdieniem. Tā ir klasiska desu garšviela. |
Mango čatnijs
– maiga vai stipra garšvielu mērce, kuras galvenā sastāvdaļa ir mango. |
Manioka
– Dienvidamerikas krūmi un koki. Ēdamo manioku izmanto uzturā, no tās gatavo miltus un tapioku. |
Marcipāns
– masa, ko iegūst vārot sasmalcinātu mandeļu un cukura sīrupa maisījumu (1 daļa mandeļu + 2 daļas cukura); izstrādājums, kas gatavots no šādas masas. |
Marengo
– vistas, teļa vai cūkas gaļas sautējums, gatavots no tomātiem, šampinjoniem, ķiplokiem, vīna u.c. sastāvdaļām. |
Matelote
(franču) – zivju sautējums vīna mērcē ar dažādām piedevām. |
Mārciņa (lb)
– angļu masas mērvienība = 454 g. |
Mie de pain
(franču) – sarīvēta dienu veca baltmaize |
Millefeuille
(franču) – nepoleons (kūka). |
Mincemeat
(angļu) – pikants smalki sakapātu žāvētu augļu, mandeļu u.tml.maisījums, bieži izmanot kā garšas piedevu angļu pīrāgam vai Ziemassvētku pudiņam. |
Maskarpone(mascarpone)
– itāliešu krējumsiers no krējuma (tauku saturs sausnā vismaz 75%), denaturēts ar vīnskābi. Tas ir pienaini baltā krāsā un ir viegli uzputojams. Izmanto dažādos ēdienos, tā ir galvenā sastāvdaļa Itāļu desertam- tiramisu. |
Melnsakne
– kurvjziežu dzimtas sakņaugs. Augam ir 30 – 35 cm gara un tieva (2 – 4 cm diametrā) sakne ar melnu mizu un baltu pienainu mīkstumu. Latvijā mazpazīstams sakņaugs, tā unikālā garša nedaudz atgādina austeres un riekstus. |
Marakuja
– Vīteņaugs, kas augļus briedina siltajās tropu un subtropu joslas zemēs. Marakujas augus iespējams iegādāties arī Latvijā, tiesa, šeit tie attīstās vien kā krāšņi istabas augi, sulīgos augļus neveidojot. To var likt klāt salātiem, baudīt svaigā veidā vai pievienot jogurtam! Marakuja ir izcila piedeva arī pankūkām un saldējumam. |
Mangolds
– divgadīgs balandu dzimtas dārzenis — lapu biete ("Beta vulgaris", arī "Beta cicla"). |
Mocarella(mozzarella)
– nenogatavināts pusmīkstais siers, kuru tradicionāli gatavo no bifeļa piena, bet to var gatavot arī no govs, kazas piena. |
2023. gada 30. septembris 13:24 |
2020. gada 7. septembris 22:48 |
2019. gada 2. septembris 14:14 |
2019. gada 20. februāris 17:48 |
2019. gada 20. februāris 10:31 |
2018. gada 20. decembris 20:13 |
2018. gada 3. septembris 10:37 |
2018. gada 22. jūlijs 18:12 |
2017. gada 11. marts 13:53 |
2016. gada 6. jūnijs 13:10 |